Kuře v marinádě zapečené s bramborem - postup přípravy
Slavnostní stůl už čeká, až ho ozdobíte tímto báječným kouskem. Pečené kuře ještě nikdy nebylo tak lahodné a voňavé, jako když jej připravíte podle receptu, o který se s vámi chceme v dnešním článku podělit. Speciální výběr koření totiž pokrmu dodá tak neuvěřitelnou chuť a vůni, že už nikdy nebudete chtít nic jiného. Už tedy na nic nečekejme a pojďme si ukázat, jak i docela jednoduše můžete tuhle dobrotu připravit ve své vlastní kuchyni.
Ingredience
Do misky nalijte olivový olej, přidejte sójovou omáčku, citrónovou šťávu, přisypejte khmeli-suneli, kurkumu, špetku rozmarýnu, hořčičná semínka prolisujte šest očištěných stroužků česneku. Nakonec přidejte lžičku soli a podle chuti černý pepř. Tyčovým mixérem začněte směs mixovat a pokračujte v tom tak dlouho, dokud nevytvoříte hladkou a jednolitou hmotu.
Kuře prohlédněte, zda na něm nezůstaly zbytky peří a případně je odstraňte pinzetou. Pak kuře důkladně opláchněte pod tekoucí vodou a osušte ho papírovými utěrkami. Maso nařízněte podél prsíček, pod křídly a v bedrech. Díky těmto zářezům se bude rychleji marinovat.
Připravte si vhodný pekáček či zapékací misku, vložte do ní celé kuře a silikonovým štětcem ho ze všech stran hojně potřete marinádou. Zbytek marinády pak ještě přes kuře přelijte a vložte ho do lednice odpočívat alespoň hodinu, ale klidně i déle, aby se maso dobře natáhlo příchutěmi koření.
Když se kuře dostatečně uleží, ještě předtím, než ho vyjmete z lednice, připravte si brambory. Důkladně je umyjte kartáčkem, ale nemusíte z nich loupat slupku. Chutnají pak mnohem lépe. Hlízy rozkrájejte na dlouhé klínky.
Vychlazené kuře vyjměte z pekáčku a na chvilku ho odložte stranou a do okapané marinády vložte brambory a dobře je promíchejte, aby se marinádou všechny důkladně obalily. Na dně pekáčku je rovnoměrně rozmístěte, aby vytvořily pomyslné lůžko, na které vraťte zpátky marinované kuře.
Troubu rozehřejte na 180 °C a vložte do ní kuře s bramborami péct po dobu 40 minut. Poté kuře otočte, zvyšte teplotu na 220 °C a dopečte, dokud jeho povrch krásně nezčervená.
Při servírování umístěte na talíř brambory, pak kuře a vše přelijte vypečenou marinádou z pekáčku.
Přejeme vám příjemné vaření a dobrou chuť.