Kynuté koláčky s tvarohovou náplní - postup přípravy
Kynuté koláčky s tvarohovou náplní potěší milovníky tradičních moučníků. Jsou úžasnou kombinací nadýchaného těsta, sladkokyselé náplně a šťavnatých borůvek.
Kynuté koláčky s tvarohovou náplní jsou přesně ten typ pečiva, který voní po neděli, babiččině kuchyni a poctivém domácím pečení. Nadýchané těsto, jemně sladký tvaroh a pár borůvek navrch — to je kombinace, která nikdy nezklame. Ať už je připravíte ke kávě, na rodinnou oslavu nebo jen tak pro radost, vždycky potěší. V tomhle článku se podíváme, odkud koláčky pocházejí, proč jsou tak oblíbené a jak si je můžete doma upravit podle sebe.
Koláčky mají v české kuchyni dlouhou tradici. Dřív se pekly hlavně na svatby, poutě nebo slavnosti, a každá vesnice měla trochu jiný recept. Někde se do těsta přidávalo víc másla, jinde se koláčky zdobily drobenkou nebo se plnily dvojím druhem náplně. Tvarohová varianta patří mezi ty nejoblíbenější — je jemná, vláčná a krásně se doplňuje s ovocem. Borůvky dodají koláčkům šťavnatost a lehkou kyselost, která vyváží sladký tvaroh.
A co když chcete recept trochu ozvláštnit? Do tvarohu můžete přidat vanilku, citronovou kůru nebo kapku rumu. Místo borůvek se hodí i maliny, rybíz nebo švestky. Těsto můžete dochutit špetkou muškátového oříšku nebo skořice. A pokud máte rádi kontrastní chutě, zkuste mezi tvaroh a ovoce přidat tenkou vrstvu marmelády.
Kynuté koláčky s tvarohem nejsou jen dezert. Jsou to vzpomínky na dětství, na chvíle, kdy se doma peklo a vonělo po vanilce. Jsou to malé radosti, které spojují generace. Ať už je připravíte podle tradičního receptu nebo si ho upravíte po svém, jedno je jisté — doma se po nich jen zapráší.
Těsto
Náplň
Na posypání
Mléko vyšlehejte se sušeným droždím a cukrem. Přidejte vaječné žloutky se solí, a jakmile se ingredience propojí také změklé máslo s moukou.
Tip: Mouku prosejte, aby v těstu nevznikly hrudky.
Z ingrediencí vytvořte těsto, které zakryjte a nechte kynout 60 minut na teplém místě. Poté ho rozdělte na 8 stejných kusů, z kterých vytvořte bochánky. Ty zakryjte a nechte kynout dalších 20 minut.
Mezitím připravte náplň. Tvaroh smíchejte s vejcem, klasickým i vanilkovým cukrem, a smetanou. Vykynuté bochánky vyskládejte na plech pokrytý pečicím papírem a vytvořte z nich důlek pomocí plochého dna sklenice.
Každý důlek vyplňte náplní, tu posypte borůvkami, smíchanými s moukou a kynuté koláčky s tvarohovou náplní pečte při 180 °C po dobu 30 minut.
Tip: Dezert podávejte po vychladnutí, bude lépe stravitelný.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Rapsodia Food

