Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Lahodné krémové potěšení – dezert Kremeš

4,6
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Lahodné krémové potěšení – dezert Kremeš - postup přípravy

Většina lidí na dortech miluje zejména krémy. A čím lehčí a svěžejší krém, tím více ho na dortu může být a tím méně těsta je ke spokojenosti strávníků vyžadováno. Pokud i vás se týká tahle věta, pak vás určitě potěšíme dnešním receptem na naprosto dokonalý dortík, který obsahuje jen minimum těsta, zato však obrovské množství lahodného vanilkového krému.

Ingredience pro:
8 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka:

Návod na přípravu:



Ze všeho nejdříve si rozehřejte troubu na 180 °C, dva plechy si vyložte pečicím papírem a rozprostřete na ně listové těsto. Po celém povrchu oba pláty propíchejte vidličkou a dejte je péct asi na 10 až 15 minut dozlatova.




Zatímco se těsto peče, připravte si pudinkovou náplň. Odměřte stranou 2 deci mléka a rozmíchejte v něm pudinkový prášek. Do této směsi přidejte také krupicový cukr a tři vaječné žloutky – bílky si schovejte stranou.

Zbylé mléko nalijte do hrnce a na kamnech přiveďte k varu. Když začne vřít, vlijte do něj směs oslazeného pudinku a žloutků a za stálého míchání vařte, dokud pudink nezhoustne. Pak odstavte z kamen.

Oddělené bílky vlijte do hlubší misky a elektrickým šlehačem z nich vyšlehejte pevný a tuhý sníh. Ten pak vmíchejte do ještě horkého pudinku. Misku pak zakryjte potravinářskou fólií tak, aby ležela přímo na povrchu pudinku (tak se nevytvoří škraloup) a nechte ho vychladnout.


Změklé máslo při pokojové teplotě vyšlehejte šlehačem do pěny a postupně k němu přidávejte vychladlý pudink. Výsledný krém by měl být hladký a nadýchaný. Vedle v misce pak vyšlehejte šlehačku do tuha s trochou cukru a vanilkovou esencí. Můžete k ní přidat ztužovač šlehačky, bude tak lépe držet tvar.

Připravte si dostatečně velký plech nebo tác, vyložte ho pečicím papírem, alobalem nebo fólií a položte na něj jeden upečený plát listového těsta. Na něj rovnoměrně rozetřete celý pudinkový krém, navrch šlehačku a přiklopte druhým plátem listového těsta. Koláč vložte do lednice ztuhnout na alespoň 3 až 4 hodiny, nejlépe však přes noc.

Před podáváním ho posypejte moučkovým cukrem. Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů