Likérové špičky s čokoládovou polevou - postup přípravy
Likérové špičky jsou výjimečným dezertem, který je velmi oblíbený. Ideální jsou k servírování při slavnostních příležitostech, avšak výborně se hodí také ke kávě ve všední den.
Základ
Čokoládová poleva
Krém
Likérová náplň
Nejprve připravte základ na špičky. Vaječné bílky vyšlehejte s cukrem do hustého sněhu, jehož část vmíchejte do misky se žloutky. Směs následně vmíchejte do zbytku sněhu.
Poznámka: Aby se ingredience lépe propojily, cukr přidávejte postupně.
Do směsi vmíchejte kukuřičný škrob a mouku, ve dvou dávkách. Směsí naplňte cukrářský sáček s ozdobnou hlavicí a na plechu, vyloženém pečicím papírem, vytvořte stejně velká kolečka o velikosti piškotů, která pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 8–10 minut, dozlatova.
Tip: Na papír si předem můžete vytvořit šablonu, abyste si byli jistí, že budou mít piškoty stejnou velikost.
Po upečení nechte piškoty vychladnout a mezitím připravte čokoládovou polevu. Čokoládu s kokosovým olejem rozpouštějte 3 minuty ve vodní lázni. Poté polevou potřete vychladlé piškoty.
Tip: Místo vodní lázně můžete polevu připravit pomocí mikrovlnné trouby. Polevu, která vám zbyde, vložte do lednice, kde ji nechte, dokud ji nebudete potřebovat na závěrečné namáčení špiček.
Čokoládu na piškotech nechte tuhnout a připravte krém. Mléko s cukrem krystal, vanilkovým cukrem a kukuřičným škrobem smíchejte a zahřívejte 2–3 minuty, do zhoustnutí.
Poté základ na krém přendejte do jiné misky, kde ho přikryjte potravinovou fólií a nechte ho volně vychladnout.
Tip: Na základ pro krém položte fólii tak, aby se ho přímo dotýkala. Díky tomu na směsi nevznikne škraloup.
Následně vyšlehejte změklé máslo s Herou, do které vešlehejte vychladlý základ na krém. Poté přidejte kakao a vytvořte hladkou směs, kterou vložte do cukrářského sáčku s hlavicí na výrobu špiček.
Poznámka: ¼ krému si ponechte na závěrečné zdobení.
Kakaový krém vložte na 30 minut do lednice. Díky vychlazení bude lépe držet tvar.
Poznámka: S krémem pracujte rychle. Jakmile se zahřeje, začne řídnout.
Nyní připravte likérovou náplň. Kondenzované mléko smíchejte s vaječným likérem a směs nalijte do vnitřní části špiček, které, v horní části, uzavřete krémem tak, jak to můžete vidět níže ve videu.
Likérové špičky vložte do mrazáku na 12–24 hodin. Na závěr zahřejte čokoládovou polevu na 30 °C a špičky do ní namáčejte, vyjma piškotu. Čokoládu nechte následně ztuhnout a dezert podávejte s oblíbeným nápojem, jako je káva nebo čaj.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: LiViera Desserts