Nakládané žampiony na zimu bez zavařování - postup přípravy
Nakládané žampiony můžete připravit bez zavařování. Díky jednoduchému receptu můžete mít houby stále po ruce. Použít je můžete do salátů nebo jako přílohu k masu.
Ingredience
Nálev
Koření na 1 sklenici
Žampiony očistěte a vložte je do velkého hrnce, kde je zalijte vodou a zasypte solí. Ingredience důkladně promíchejte a přiveďte k varu.
Poznámka: V tomto receptu byl použitý hrnec o objemu 15 litrů.
Během vaření se v hrnci začne tvořit pěna, kterou průběžně sbírejte. Průběžně žampiony také promíchávejte, aby se nepřichytávaly ke dnu. Jakmile se obsah hrnce začne vařit, přikryjte ho pokličkou a žampiony vařte 15 minut na mírném ohni.
Poznámka: Pokud jsou žampiony velké, nebo chcete naložit lesní houby, vařte je 30 minut.
Po této době houby odstavte z ohně a připravte nálev. Použijte hrnec o objemu minimálně 8 litrů, do kterého vlijte 2,5 litru čisté vody, vsypte sůl, cukr a přilijte olej. Ingredience zamíchejte, hrnec přikryjte pokličkou a jeho obsah přiveďte k varu – potrvá to 3–4 minuty.
Poté, co se nálev začne vařit, vsypte do něj houby a vařte je dalších 15 minut. Každou sterilizovanou sklenici naplňte polovinou bobkového listu, dvěma kuličkami nového koření, jedním hřebíčkem, polovinou lžičky celého černého pepře a jedním stroužkem česneku nakrájeného na plátky.
Poznámka: Množství ingrediencí je určeno do jedné sklenice o objemu 500–700 ml. Výsledkem receptu je 6–7 litrů nakládaných žampionů.
Sklenice následně naplňte žampiony až po povrch a zalijte je nálevem, ve kterém se houby vařily. Poté sklenice uzavřete víčky, pevně je utáhněte a nechte obsah volně vychladnout.
Poznámka: Nakládané žampiony budou připravené ke konzumaci za 2–3 týdny. Čím déle je necháte odpočívat, tím chutnější budou. Houby uchovávejte na chladném a temném místě.
Tip: Pokrm podávejte jako malou svačinku s pečivem. Houby můžete ale použít také do salátů nebo jako originální přílohu k masu.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Коллекция Рецептов
Facebook komentáře
Pro zobrazení, se přihlaste.