Pečená makrela se zeleninou - postup přípravy
Období konce roku je spojené s tučnými a nezdravými jídly. Vneste však do svého letošního jídelníčku i trochu těch zdravých ingrediencí. Pečená makrela se zeleninou osloví svou chutí dokonce i ty jedince, kteří ryby tak často nekonzumují. Tento lehký pokrm si zamiluje celá vaše rodina.
Ingredience
Pokud nemáte již vykuchanou rybu, učiňte tak. Pak maso omyjte a vysušte papírovými utěrkami. Makrelu následně osolte, opepřete a posypejte dle preferencí rybím kořením. Nakonec nechte rybu marinovat několik minut. Mezitím si připravte zeleninu. Cibuli si oloupejte a nakrájejte ji na tenčí půlměsíčky. V další fázi ji orestujte na pánvi s rozpáleným slunečnicovým olejem. Nyní přidejte i oloupanou a nahrubo nastrouhanou mrkev, dosolte a vařte do změknutí zeleniny.
Posléze oloupejte brambory a nakrájejte je na tenčí plátky. Žampiony očistěte a nechte případně vcelku, pokud jsou menší. Případně je můžete překrojit na poloviny. Naplátkovat nezapomeňte ani omytý citron. Nyní si položte okořeněnou makrelu na alobal (2 vrstvy na sobě) a rybu naplňte směsí mrkve a cibule. Okolo masa rozprostřete plátky citronů, brambor a žampiony. Zeleninu ještě dosolte podle potřeby a makrelu pokapejte citronovou šťávou. Nakonec pokrm zabalte pečlivě do alobalu a dejte péct do trouby na 180 °C po dobu 25 minut.
Než se ryba upeče, ještě si připravte jednoduchou omáčku z olivového oleje, prolisovaných česnekových stroužků, trochy citronové šťávy a jemně nasekaného kopru.
Pokrm podávejte přelitý tímto lahodným sosem. Hodit se k makrele budou i vařené brambory.
Přejeme dobrou chuť.