Pečené kuře na zavařovací sklenici - postup přípravy
Pečené kuře jste jistě dělali už stokrát a myslíte si, že jde o nejlepší recept a neexistuje nic, co by ten váš překonalo. Tento recept je však poměrně netradiční a zaručeně vás zaujme. V hlavní roli je totiž zavařovací sklenice.
Ingredience
V první řadě si připravíme kuře. Musíte ho dobře očistit, omýt a osušit papírovými utěrkami nebo ručníky. Do větší mísy nebo hlubokého talíře vložte všechno koření a sůl. Použít můžete výše uvedené koření i to, které máte jednoduše rádi a víte, že se skvěle hodí ke kuřecímu masu. Nalijte do směsi koření olej a důkladně promíchejte lžící. Získáte barevnou marinádu na maso.
Touto směsí kuře důkladně namažte. Nezapomeňte ho namazat také zevnitř i pod kůží, aby bylo maso doopravdy dobře ochucené. Ideální bude, když se celé kuře vejde do misky, ve které jste si připravili kořenící pastu. Díky tomu nebude nic okolo špinavé a udržíte si čistou kuchyň. Nyní nechte kuře marinovat přes noc. Vložte ho do mísy hrudníkem dolů, zakryjte potravinářskou fólií a vložte do lednice.
Před vložením kuřete do trouby si připravte zavařovací sklenici o objemu 300 ml. Naplňte ji do poloviny vodou, pivem nebo vínem. Přidejte napůl nakrájenou cibuli, 2 bobkové listy a 1 lžičku pepře.
Zavařovací sklenici postavte doprostřed plechu nebo pekáče. Marinované kuře postavte na sklenici tak, aby se dobře vešla dovnitř. Kuře díky tomu bude v pekáči sedět.
Poté do pekáče nalijte 1–2 sklenice vody, aby dobře pokryla dno. Díky tomu se šťáva během pečení nepřipálí ke dnu a nebude se v troubě kouřit. Opatrně vložte kuře do trouby na nejnižší úroveň. Pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů po dobu 1,5 hodiny. Průběžně maso polévejte šťávou z pekáče. Po upečení nechte 15–20 minut odpočívat, opatrně vyjměte sklenici a podávejte se salátem nebo jinou přílohou podle chutě.