Pečené placky z kysaného zelí neboli „zeláky“ - postup přípravy
Zeláky, podle vzoru „bramboráky“, jsou placky připravené z kysaného zelí. Tyto podle receptu od paní Jitky Zeiselové jsou navíc pečené, a nikoliv smažené, což je příjemná a zdravá změna.
Ingredience
Kysané zelí slijte z nálevu a podle potřeby jej propláchněte. Nechte ho co nejvíc okapat, přebytečná voda by totiž narušovala strukturu těsta a placky by se po upečení rozpadaly. Vedle syrového kysaného zelí můžete pro přípravu zeláků použít i dušené zelí, které Zbylo od včerejšího oběda.
Zelí vložte do mísy, přidejte k němu sůl, kmín, majoránku, lisovaný česnek, mletý černý pepř, půl hrnku polohrubé mouky a půl hrnku drcených ovesných vloček. Pokud je nemáte, přidejte místo nich víc mouky. Do směsi vyklepněte 4 vajíčka, přidejte 3 lžíce sádla a na drobné kostičky nakrájenou anglickou slaninu. Ingredience důkladně promíchejte a těstíčko nařeďte trochou mléka tak, abyste získali soudržnou, ale tvárnou konzistenci.
Zelné těstíčko rozprostřete na tukem vymazaný plech a povrch urovnejte do roviny. Placka by měla být silná zhruba 1 cm. Plech vložte do trouby rozehřáté na teplotu 230 °C a takto zprudka pečte placku asi 10 minut. Poté snižte teplotu na 200 °C a pokračujte v pečení dalších 15 minut. Zbytek těstíčka, které se nevešlo na plech, usmažte klasicky na pánvi jako bramboráky.