Pečené uzené koleno se šťávou - postup přípravy
Uzené koleno můžete uvařit, pak upéci a také k němu udělat vynikající šťávu se zeleninou. Recept na skvělý oběd či večeři nám poskytla paní Romana Važanská.
Na koleno
Na šťávu
Maso, koření a zeleninu dejte do hrnce a zalijte přiměřeným množstvím vody. Pak vše vařte, dokud maso nebude dostatečně měkké. Koleno vyjměte z vody a rozporcujte na menší kusy.
Nakrájejte špek na kostičky, stejně tak i cibuli najemno a kořenovou zeleninu na menší kostičky (potřebujete jí zhruba 1 hrst). Dejte špek škvařit na pánev, a až pustí tuk, přidejte cibuli a zeleninu a smažte do té doby, než cibule ztmavne. Nesmíte ji ale spálit, jinak vše zhořkne.
Nakrájené maso dejte do pekáče, přidejte obsah pánve a podlijte vše trochou vývaru z masa. Vložte pekáček do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečte maso asi 30 minut.
Poté maso vyndejte a výpek se zeleninou rozmixujte tyčovým mixérem. Nalijte směs do kastrůlku, v případě potřeby ji nařeďte vývarem a prohřejte. Až bude šťáva horká, vypněte plamen a přimíchejte do ní kus studeného másla. Maso podávejte s bramborovou kaší přelité šťávou.
Více autorčiných receptů najdete na jejích webových stránkách https://rubyrom.domaci-jidelnicek.cz.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.