Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Piškotový vanilkovo-nutellový dort

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 120 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Piškotový vanilkovo-nutellový dort - postup přípravy

Jednoduchý piškotový korpus a krém z vanilkového pudinku a nutelly, to jsou hlavní zbraně velmi pohledného a lahodného, ale vlastně docela jednoduchého dortu. Recept, který od své babičky podědila a lehce upravila, s námi sdílela paní Gabriela Bočková.

Ingredience pro:
8 porcí
+ -

Na korpus

Na krém

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Vyklepněte vajíčka a oddělte bílky od žloutků. Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu. V jiné misce smíchejte vaječné žloutky s cukrem a vyšlehejte obojí do bělavé a nadýchané pěny. Postupně přidejte 10 polévkových lžic horké vody a po dávkách zašlehávejte také mouku.

2. KROK

Když získáte hladké těsto, jemně do něj krouživými pohyby stěrkou odspodu nahoru vmíchejte vyšlehaný bílkový sníh. Výsledné těsto přemístěte do kruhové dortové formy vyložené pečicím papírem, párkrát s ní klepněte o desku stolu, abyste z těsta vyhnali vzduchové bubliny, a dejte dort péct do trouby rozehřáté na teplotu 170 °C po dobu kolem 20 minut.

3. KROK

Zatímco se dort peče, připravte si krémy. V hrnci svařte mléko, 3 dcl si odložte stranou a rozmíchejte v nich dohladka čtyři sáčky pudinku. Jakmile se mléko v hrnci začne vařit, vmíchejte do něj rozmíchané pudinky a pokračujte v míchání a vaření, dokud pudink nezhoustne. Poté jej odstavte ze sporáku, vyklopte do studené misky a nechte ho vychladnout.

4. KROK

Zchladlý pudink rozdělte na dvě poloviny. K jedné z nich přidejte polovinu změklého másla a podle chuti cukr a vyšlehejte jej do krémové konzistence. Druhou polovinu pudinku smíchejte s ¾ skleničky Nutelly a s druhou polovinou másla a opět vše vyšlehejte do krému.

5. KROK

Upečený piškot nechte zcela vychladnout. Poté jej opatrně vyjměte z formy a podélně ho rozkrojte na tři tenčí pláty. Dva z nich potřete svou oblíbenou zavařeninou. Na jeden pak naneste vanilkový krém, na druhý krém s Nutellou a sestavte je na sebe do jednoho dortu. Povrch dortu potřete částí nutellového krému a ze zbytku obou krémů vytvořte zdobení dle chuti a fantazie.

6. KROK

Hotový dort vložte nejméně na 4 hodiny, nejlépe však přes noc, ztuhnout do lednice a pak už ho jen rozkrájejte na porce a podávejte se šálkem voňavé kávy nebo třeba kakaa.

7. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů