Plněné papriky v rajské omáčce - postup přípravy
Rajská omáčka s plněnými paprikami je česká klasika. Paní Zdeňka Laštůvková, která nám na ni poskytla recept, dává do omáčky na závěr jednu neobvyklou ingredienci, která ji krásně zjemní; vyzkoušejte tuto kombinaci také a budete velice mile překvapeni.
Na omáčku
Na papriky
Cibuli nakrájejte na kostičky a orestujte v hrnci na oleji. Poté přidejte nakrájená rajčata a kousky nakrájené papriky bez jádřinců. Přilijte vývar, dle chuti vše osolte, opepřete a přisypte trochu vegety. Přidejte i trochu skořice, nové koření a bobkový list a vše provařte. Koření můžete dát do vajíčka, abyste ho mohli z omáčky lépe vytáhnout.
Papriky zbavte jádřinců, ale nekrájejte je, aby zůstaly duté. Mleté maso v míse smíchejte s vejcem a trochou vařené rýže. Dochuťte směs sušeným česnekem, osolte ji a opepřete. Pak směs naplňte do paprik. Pokud vám nějaké maso zbude, můžete z něho udělat masové koule. Nakonec vše vložte do rajské omáčky. Vařte papriky cca 30 minut a občas opatrně zamíchejte.
Poté z omáčky vylovte papriky a masové koule. Následně z ní vyndejte vajíčko s kořením, případně koření zvlášť. Poté vše rozmixujte tyčovým mixérem. Na závěr přidejte do omáčky lžíci žervé, podle chuti ji doslaďte nebo dochuťte a důkladně promíchejte. Omáčku s paprikami můžete podávat s houskovým knedlíkem, těstovinami, případně i rýží.