Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Pravý maďarský recept na langoše

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Pravý maďarský recept na langoše - postup přípravy

Langoše, správně psáno „Lángose“ jsou pravý maďarský národní pokrm, jehož název znamená „plamen“, protože bývalo zvykem opékat je blízko plamenů na domácích pecích. Dnes už pece nemáme, a proto se namísto toho langoše smaží nebo fritují. Zatímco dnes se většinou podávají tyto placky natřené česnekovou pastou, kečupem a sypané strouhaným eidamem, v Maďarsku k nim tradičně patřila sekaná šunka, lečo nebo smetana. My si dnes ukážeme jeden tradiční recept, který pochází z území Transylvánie, která nyní sice náleží Rumunsku, nicméně historicky byla dlouhá léta součástí Uherského království. Tak se s námi pojďte podívat do historie a přineste si z ní kousek do současnosti.

Ingredience pro:
4 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka:

Nejprve si připravte kvásek. Do misky nalijte vlažnou vodu, do které nasypejte dvě lžíce z připravené mouky, přidejte lžičku cukru a nakonec rozdrobte kvasnice. Zamíchejte a nechte zhruba čtvrt hodiny na teplém místě pracovat. Kvasinky se probudí k životu a začnou se krmit cukrem a moukou, což poznáte podle maličkých bublinek, které začnou vznikat na povrchu směsi. V tu chvíli je připravena k dalšímu použití.




Zbylou mouku nasypejte do mísy, přidejte sůl, pepř a červenou papriku a řádně promíchejte, aby se suché suroviny propojily. Pak přilijte kvásek a mletou šunku a případně ještě trochu vody, abyste byli schopni ze surovin zadělat středně husté těsto. Mělo by být husté a pevné, ale mírně vlhké a lepivé. Pokud by bylo příliš řídké, přidejte k němu trochu mouky. Pokud naopak příliš husté, přilijte vodu.


Těsto ručně nebo elektrickým robotem uhněťte do správné konzistence, pak v misce přikryjte čistou bavlněnou utěrkou nebo potravinářskou přilnavou fólií a nechte zhruba hodinu až hodinu a čtvrt na teplém místě kynout. Poté těsto vyklopte na pomoučněný vál, rukama ještě trochu prohněťte a ukrajujte či utrhávejte z něj menší kousky, které prsty vytahujte do placek o tloušťce prstu.

Připravené placky nechte ještě dalších 20 minut odpočívat a vykynout. Poté si připravte velkou pánev se střední vrstvou oleje, kterou rozpalte na vysokou teplotu a každou placku z obou stran osmažte dozlatova. Podávejte čerstvé s česnekem a sýrem, jak jste zvyklí, případně přidejte zakysanou smetanu.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů