Sladké rýžové papany se smetanou - postup přípravy
Papany se podobají našim lívancům, ale pocházejí z východní Evropy a mají poněkud jiné složení. A to zejména ty, které budeme tentokrát připravovat. Ty se liší i od svých klasických příbuzných. Zatímco obvykle se papany připravují z tvarohu a mouky, hlavní složkou těchto je rýže. Jako takové se hodí jako chutná snídaně nebo svačina a jejich přípravu zvládne i nezkušený začátečník.
Ingredience
Rýži vložte do cedníku a propláchněte ji vodou. Nechte ji důkladně okapat a vyklopte ji do hrnce. Přidejte cukr a sůl, zalijte vodou a mlékem a na středním ohni vařte pod pokličkou tak dlouho, dokud se veškerá tekutina nevsákne do rýže a ta nebude dostatečně měkká.
Uvařenou rýži přemístěte z hrnce do mísy a nechte ji úplně vychladnout na pokojovou teplotu. Pak k ní vyklepněte tři vajíčka a s pomocí tyčového mixéru vše rozmixujte do hladké kašovité konzistence.
Do talíře nasypejte strouhanku. Navlhčete si ruce vodou a odebírejte kousky rýžového těsta, z nich tvarujte placičky zhruba o velikosti dlaně. Každou placku následně obalte ve strouhance a rozložte je vedle sebe na prkénko.
Na sporáku rozehřejte pánev s trochou rostlinného oleje a každou placku opékejte z obou stran několik minut, dokud jejich povrch nezezlátne. Pak je vyndejte z pánve a narovnejte je na talíř pokrytý několika vrstvami papírových utěrek, abyste odsáli přebytečný tuk po smažení.