Slané vánoční stromečky s koprem - postup přípravy
Pokud chcete mít na sváteční tabuli něco jedinečného, určitě si připravte slané vánoční stromečky. Vypadají luxusně a zamilujete si je pro jejich bohatou chuť.
Vánoce nejsou jen o sladkém cukroví. Na slavnostním stole se krásně vyjímají i slané dobroty, které dokážou překvapit svou chutí i vzhledem. Slané vánoční stromečky s koprem jsou přesně tím druhem pohoštění, které působí luxusně, ale zároveň zůstává hravé a domácí. Jemná směs masa, vajec a sýra doplněná voňavým koprem a ozdobená granátovým jablkem vytváří originální pochoutku, která potěší každého hosta.
Slané dobroty si v českých domácnostech během Vánoc získávají čím dál větší oblibu. Vedle tradičního cukroví totiž dokážou přinést na stůl příjemnou změnu – nabídnou pestrost chutí a vyváží sladké kousky, které jinak dominují svátečnímu menu. Kopr, který hraje v tomto receptu hlavní roli, není v kuchyni žádným nováčkem. Používal se už ve středověku a dodnes si ho ceníme pro jeho výraznou vůni a svěží, lehce pikantní chuť, která dokáže i obyčejné jídlo proměnit v něco výjimečného.
Podobné slavnostní pochoutky najdeme i v zahraničí. V Rusku se připravují saláty s koprem a majonézou, v severských zemích se kopr kombinuje s rybami, v Řecku se používá do slaných koláčů. Česká varianta v podobě malých stromečků je však jedinečná svým vzhledem – připomíná vánoční symboly a zároveň působí jako elegantní dekorace na stole.
Možností, jak recept obměnit, je celá řada. Někdo volí místo masa rybí základ, jiný přidává do směsi česnek nebo chilli. Oblíbené jsou i verze s jinými bylinkami – například s petrželkou či pažitkou – nebo s různými druhy sýrů. Moderní podoba stromečků pracuje i s barevnými ozdobami, jako jsou sušená rajčata či olivy, které dodají pochoutce hravý vzhled.
Slané vánoční stromečky s koprem tak nejsou jen originálním receptem. Jsou symbolem sváteční kreativity – drobnou pochoutkou, která potěší chuťové pohárky, ozdobí stůl a připomene, že Vánoce jsou hlavně o sdílení radosti a společných okamžiků.
Základ
Zdobení
Nakrájené vařené maso vložte do větší mísy. Přidejte k němu nadrobno nakrájenou okurku a najemno nastrouhaná vařená vejce.
Poznámka: Maso vařte 10–15 minut. Vejce vařte 10 minut a pak je oloupejte.
Do mísy vložte také najemno nastrouhaný tvrdý sýr, francouzskou hořčici, majonézu a ingredience důkladně promíchejte. Z omytého kopru odkrojte hrubé stonky a zbytek nasekejte.
Asi 1–2 lžíce kopru vmíchejte do vzniklé směsi, z které vytvořte hromádky ve tvaru kuželu. Ve zbytku kopru hromádky obalte a ozdobte je dužnatými semeny granátového jablka.
Každý slaný vánoční stromeček položte na kulatou sušenku a pochoutku servírujte dle potřeby.
Tip: Aby stromečky zůstaly dlouho jedlé, uchovávejte je ve vzduchotěsné nádobě v lednici.
Pokud máte svůj oblíbený recept ze studené kuchyně, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Studená kuchyně: Saláty, pomazánky a další.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: MIRA GOTOVIT

