Stehenní řízky v česnekové marinádě s rýží - postup přípravy
Recept na stehenní řízky je zvláštní v tom, že je maso předem naložené v chuťově výrazné marinádě s česnekem, díky které jsou řízky šťavnaté. Postup nabízí také tip na přípravu rýže s vejcem, kterou můžete podávat jako přílohu.
Maso
Příloha
Kuřecí stehna očistěte a nakrájejte na plátky. Maso vyklepejte, posolte, opepřete a potřete prolisovaným česnekem.
Tip: Maso vyklepejte přes sáček, který zabrání poškození masa a odstřikování šťávy z masa do okolí.
Maso následně potřete majonézou z obou stran a uložte ho do mísy, kterou přikryjte potravinovou fólií. Mísu vložte na 1 hodinu do lednice a připravte si rýži.
Rýži properte, vložte ji do hrnce, zalijte osolenou vodou a vařte 20–25 minut. Salátovou okurku oloupejte, nakrájejte na kostičky a odložte bokem. V míse rozšlehejte vejce, které vlijte na rozehřátou pánev s trochou oleje.
Usmažená vejce vmíchejte do uvařené rýže, společně s okurkou a změklým máslem. Kuřecí maso vyndejte z lednice a obalte ho ve strouhance. Poté maso osmažte na pánvi s rozehřátým olejem – smažte z každé strany přibližně 6–7 minut.
Tip: Po usmažení odkládejte řízky na bílý ubrousek, který z nich vysaje přebytečný tuk.
Poznámka: Usmažené řízky podávejte s rýží, která je díky přidanému vejci a okurce krásně šťavnatá.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Калнина Наталья