Turecká chlebová placka plněná masovou směsí - postup přípravy
Chlebové placky se používají téměř v každé světové kuchyni, včetně té české, byť tady se na ně pozapomnělo. Slavnější než naše vlastní se zde staly placky mexické (tortilly) a také turecké (pita). Zatímco mexické různě plněné tortilly a jsou i u nás už prakticky zdomácnělé, turecká varianta je pro nás zatím ještě velkou neznámou. My se dnes chystáme tuto mezeru v kulinářské mapě zaplnit. Představíme vám recept na turecké chlebové placky plněné kořeněnou směsí ze zeleniny a mletého masa. Takže si připravte všechny suroviny a vydejte se na dobrodružnou cestu lahodného objevování.
Těsto
Náplň
Do hluboké mísy nasypejte mouku, sušené droždí, cukr a sůl a vše promíchejte. Přilijte olivový olej a vodu a zadělejte drobivé těsto.
To vyklopte na pracovní plochu a rukama hněťte tak dlouho, dokud nezískáte pružné a soudržné těsto. Přeneste těsto zpátky do mísy, zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi půl hodiny.
Zatímco těsto kyne, připravte si masovou směs. Umyjte rajčata, nakrájejte je na menší kousky a ty vložte do misky mixéru. Přidejte oloupanou a nahrubo pokrájenou cibuli a pokrájené žluté, červené a pálivé papriky, které jste předem umyli, osušili a zbavili stopek, jadřinců i semínek. Zapněte mixér a zeleninu rozmixujte do jemné konzistence.
Zeleninovou směs pak vyklopte do hluboké mísy, přidejte k němu mleté maso, zalijte rajčatovým protlakem, přidejte prolisovaný česnek a dochuťte solí, pepřem, paprikou a jemně nasekanou petrželkou a koprem. Důkladně promíchejte.
Posypejte pracovní plochu hladkou moukou, kterou dlaní rozprostřete do jemné vrstvy. Vyklopte na ni vykynuté těsto, trochu ho rukama propracujte a vytvořte z něj váleček.
Ten rozdělte asi na 8 podobně velkých kousků, přičemž každý z nich vyvolejte válečkem na tenkou kulatou placku.
Všechny placky vyložte na plech vystlaný pečicím papírem a na celý povrch rozprostřete maso zeleninovou směs. Rozetřete ji po celém povrchu placky. Vložte plech do trouby vyhřáté na 230 °C a pečte asi 8 až 12 minut.
Dopečené placky nechte trochu zchladnout a hned čerstvé podávejte.
Dobrou chuť