Turecké plněné papriky s masovou směsí pečené na zelenině - postup přípravy
Tento recept na plněné papriky je zvláštní tím, že sám o sobě obsahuje všechny složky pokrmu, tedy maso, přílohu i salát z pečené zeleniny. Po dopečení vám celý byt bude nádherně vonět prosluněnými dálkami blízkého východu, odkud tento pokrm pochází.
Na plněné papriky
Na zeleninovou směs
Do zapékací misky vložte mleté maso, přidejte jemně nasekanou cibuli, uvařenou rýži a nasekané čerstvé bylinky. Přisypejte sůl, pepř, kurkumu, sladkou papriku, mletý koriandr a mletý římský kmín a všechny ingredience pečlivě promíchejte.
Papriky omyjte, rozkrojte je na poloviny a vyjměte z nich jádřince a zbytky semínek. Stopky nechte na místě. Každou polovinu papriky vrchovatě naplňte masovou směsí.
Do pánve nalijte trochu rostlinného oleje, nechte ho zahřát a vsypte do něj cibuli pokrájenou na tenké nudličky. Nechte ji zesklovatět a přidejte nahrubo nastrouhanou mrkev. Obojí společně restujte asi 4 minuty, dokud mrkev nezíská světle žlutavou barvu.
Dvě papriky nakrájejte na tenké proužky a přisypejte je do pánve k zelenině. Pokračujte v míchání, dokud se papriky mírně neopečou. Posypejte je solí a pepřem a pokračujte v restování. Řapíky z čínského zelí pokrájejte na středně velké čtverečky, přisypejte je k zeleninové směsi v pánvi a přidejte lžíci rajčatové pasty. Vše promíchejte, přidejte nakrájené rajče a na plátky pokrájený česnek a ještě pár minut za častého míchání opékejte.
Směs v pánvi podlijte vodou, přiklopte pokličkou a nechte 5 minut dusit.
Hotovou směs vyklopte do pekáčku a rozprostřete ji po celém dně. Na zeleninu vyskládejte naplněné papriky, pekáč zakryjte namočeným a zmuchlaným pečicím papírem a přes něj položte kus alobalu. Takto připravený pekáč vložte do trouby předehřáté na teplotu 200 °C péct po dobu kolem 40 až 45 minut.
Po uplynutí 45 minut pečení odkryjte pekáč a papriky zasypejte strouhaným sýrem, který máte rádi. Poté je vraťte zpátky do trouby dopéct na dalších 10 minut, aby se sýr na povrchu roztekl a mírně očervenal.
Zapečené plněné papriky servírujte na talíř s kopečkem zeleninové směsi, kterou ozdobte lžičkou zakysané smetany a posypejte čerstvě nasekanými bylinkami.