20+ receptů na tvarohové moučníky: Poctivé buchty, koláče a další

Tvaroh lidé znají především jako dietní potravinu, a to ne velmi oblíbenou. Málokdo ale ví, že se z něj dá připravit několik úžasně jemných, chutných a lahodných dezertů, které mají přidanou výživovou hodnotu.

i Zdroj: PxHere 20+ receptů na tvarohové moučníky: Poctivé buchty, koláče a další

Tvaroh se vyrábí srážením mléka a oddělováním pevných částí neboli tvarohu, což způsobuje charakteristickou hrudkovitou strukturu, která je pro mnoho lidí nepříjemná. Může proto některým připadat, že z něj nelze připravit chutné moučníky, naše recepty vás ale přesvědčí o opaku.




Jaké jsou druhy tvarohu

Tvaroh můžete rozdělit do několika kategorií, které se od sebe liší obsahem tuku. Může být vysokotučný (6 % mléčného tuku), plnotučný (4 % mléčného tuku), nízkotučný (2 % mléčného tuku) nebo odtučněný. Dobrý tvaroh by měl mít jemnou chuť s nádechem slanosti. Čím nižší je obsah mléčného tuku v něm, tím trpčí je jeho chuť. Do receptů na sladké moučníky se obecně doporučuje používat raději plnotučný nebo vysokotučný tvaroh.

Jaké jsou výhody tvarohu

Pokud nejste vegani nebo nemusíte dodržovat bezmléčnou dietu kvůli intoleranci na laktózu, je tvaroh skvělým doplňkem vysokoproteinové stravy. Často je velmi oblíbenou složkou stravy sportovců. Navíc pomáhá tělu doplnit bílkoviny a další základní živiny, jako je vápník, vitamín A nebo vitamín B12. Dále dodává těstu jemnost a zajímavou strukturu, která při pečení krásně zhnědne.

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

Zdroje: Autorský článek

Jak často pečete z tvarohu?