Šlehačkové kremrole plněné bílkovým sněhem - postup přípravy
Kremrole bývaly neodmyslitelnou klasikou, bez níž se neobešla žádná pořádná cukrárna. Pokud na ně s láskou a nostalgií vzpomínáte a rádi byste si je upekli doma, vyzkoušejte osvědčený recept od paní Dagmar Kazdové.
Na těsto
Na náplň
Změklé máslo vyšlehejte do pěny s vaječnými žloutky a sladkou smetanou. Přidejte ocet a po částech do těsta prosévejte hladkou mouku, kterou důkladně zapracujte, abyste získali hladké a nelepivé těsto. To zabalte do přilnavé potravinářské fólie a vložte do lednice odležet alespoň na 2 hodiny, lépe ale přes noc.
Odpočaté, studené a ztuhlé těsto rozdělte na 4 díly. Každý z nich vyválejte do tenkého obdélníku o síle 3 milimetry a širokého asi 20 až 25 cm. Rádlem obdélník nakrájejte na proužky široké asi 2 až 2,5 cm a každý proužek naviňte na suchou a čistou (středně velkou) trubičku na kremrole směrem od užšího konce tak, aby se proužky při navíjení trochu překrývaly.
Kremrole vyskládejte na plech pokrytý pečicím papírem, na vrchní straně je potřete rozšlehaným vajíčkem a vložte do trouby rozehřáté na teplotu 200 °C péct asi 15 minut dorůžova. Upečené kremrole ještě horké stáhněte z trubiček a nechte na rovné ploše zcela vychladnout.
Zatímco kremrole chladnou, připravte si sněhovou náplň. Z vaječných bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh. Jakmile začnou bílky houstnout, postupně k nim přidávejte cukr a šlehejte tak dlouho, dokud se nerozpustí. Když získáte velmi pevný a tuhý sníh, vložte misku s ním do hrnce s vodou, kterou přiveďte k varu. Pokračujte ve šlehání ve vodní lázni, dokud se sníh úplně neprohřejte.
Připraveným sněhem naplňte zdobicí sáček nebo cukrářskou injekci a naplňte každou vychlazenou kremroli připraveným bílkovým sněhem. Počkejte, dokud krém uvnitř nezchladne, kremrole posypejte moučkovým cukrem a podávejte.