Domácí česnekový chléb s tymiánem - postup přípravy
Netradičním pečivem může být kynutá placka z těsta na bílé pečivo. Pokud ji zapečete s česnekem, smetanovým sýrem, cibulkou a tymiánem, bude opravdu skvělá.
Na těsto
Na povrch
Do zadělávací mísy dejte cukr, sušené droždí a vlažnou vodu. Zamíchejte a počkejte několik minut, dokud nezačne pracovat kvásek. Poté přidejte mouku a sůl a zamíchejte. Nakonec nalijte olivový olej a rukama nebo robotem zpracujte do hladkého nelepivého těsta. Přikryjte a nechte 30 minut kynout.
Do mísy si prolisujte česnek. Přidejte k němu smetanový sýr, nadrobno nasekanou jarní cibulku a olivový olej. Vše dobře promíchejte.
Těsto vyklopte na pomoučněný vál a vyválejte z něho silnější obdélníkovou placku. Vyložte plech pečícím papírem a placku na něj položte. Celý vršek namažte směsí sýra a česneku. Navrch nasypete nahrubo strouhaný čedar a trochu sušeného tymiánu. Troubu rozehřejte na 180 °C a pečte 15 až 20 minut.