Lžičkový dort s karamelovou náplní - postup přípravy
Pokud chystáte oslavu, s tímto lžičkovým dortem nešlápnete vedle. Je úžasnou kombinací luxusního vzhledu, nadýchaného těsta a jemného karamelu s čokoládou.
Korpus
Na vymazání
K navlhčení
Náplň
Poleva
Zdobení
Začněte s přípravou korpusu. Vejce vyšlehejte se špetkou soli, vanilkovým extraktem a cukrem. Do směsi vešlehejte olej s mlékem, a jakmile se ingredience propojí, přidejte mouku s kypřicím práškem do pečiva a kakaem.
Tip: Abyste předešli vzniku hrudek v těstu, suché ingredience prosejte. Můžete je přidat najednou, ale těsto se lépe propojí, pokud suroviny přidáte v několika dávkách.
Těsto vlijte do dortového ráfku, vymazaného máslem a pečte ho v předehřáté troubě na 175 °C po dobu 15 minut. Upečený korpus propíchejte špejlí a navlhčete směsí kakaa rozpuštěného v mléce.
Nyní připravte náplň. Ve větší míse smíchejte mouku s kukuřičným škrobem, vanilkovým cukrem a vaječným žloutkem. Přidejte mléko a směs míchejte, dokud se suroviny nespojí.
V rendlíku nechte zkaramelizovat cukr a po 3–4 minutách, jakmile zhnědne, do něj vmíchejte mléčnou směs v několika dávkách a pokračujte ve vaření další 2 minuty, dokud směs nezhoustne.
Poznámka: Karamel se po přidání mléčné směsi srazí a bude prskat. Jedná se o normální jev. Po zahřátí směsi se karamel znovu rozpustí.
Náplň odstavte z tepla, vmíchejte do ní máslo a pokryjte jí korpus. Dezert vložte na 30 minut do lednice a na závěr ho pokryjte polevou, připravenou rozpuštěním čokolády v horké smetaně.
Lžičkový dort vložte na další hodinu do lednice, poté ho ozdobte rozpuštěnou čokoládou.
Tip: Čokoládu rozpustíte ve vodní lázni nebo mikrovlnce během 2 minut.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Recette rapide sucrée

