Vegeta bez soli se zeleninou a bylinkami - postup přípravy
Vegeta bez soli je voňavá směs sušené zeleniny a bylinek, ideální pro dochucení polévek, omáček i masových pokrmů. Ocení ji všichni příznivci zdravého vaření.
Ingredience
Všechny ingredience dobře očistěte a oloupejte. Mrkev s celerem a pastinákem nasekejte na tenká kolečka a odložte bokem. Na kolečka nakrájejte také cibuli a stroužky česneku překrojte na polovinu.
Zeleninu s bylinkami postupně rozprostřete na jednotlivé tácy do sušičky a ingredience sušte při teplotě 50 °C po dobu 24 hodin.
Tip: Suroviny můžete rozprostřít i na plechy, pokryté pečicím papírem a sušit je v troubě při 50 °C, dokud neuschnou.
Usušené ingredience nechte vychladnout, poté je rozmixujte na jemný prášek a ten skladujte ve vzduchotěsné nádobě na tmavém a suchém místě.
Tip: Vegetu bez soli můžete použít k dochucování nejrůznějších jídel, jako jsou polévky, omáčky, saláty, grilovaná zelenina, ryby i masové pokrmy.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Recepti – Tom Filos


