Masová roláda - postup přípravy
Masová roláda je jídlem, které nejenom chutná, ale na řezu také dokonale vypadá. Proto přijde vhod ve chvíli, kdy chcete připravit výjimečné a sváteční jídlo. A čím maso naplnit? Možností je celá řada a na ty nejzajímavější se podíváme společně. A to včetně jednotlivých receptů.
Husí stehno s játry
Vepřové se sušenými švestkami
Pstruh s houbami
Kuřecí s mandlemi
Kuře s ořechy a sýrem
Krůtí prsa s kaštany
Kuřecí s játry
Kachna s jablky
Vepřová panenka s houbami
Husí stehno s játry
Masová roláda může být připravena také z husy. Základem bude husí stehno, které se vykostí. Následně se játra krátce orestují na pánvi, potom se vloží do mixéru a rozmixují. Zde se také ochutí solí a pepřem, popřípadě bylinkami. Nakonec se namažou na husí maso, to se zaroluje a upeče. Výsledek je dokonalý.
Vepřové se sušenými švestkami
Jako první se připraví vepřové maso, které se nařeže tak, aby z něho vznikla velká placka, která se lehce naklape. Následně se vezmou švestky, které se na pár desítek minut naloží do vody. Tím změknou. Následně se mírně rozmixují a poté se dochutí bylinkami. Směs se namaže na maso, to se zaroluje a následně vloží do trouby upéct.
Pstruh s houbami
I ryby se dají plnit. V tomto případě to bude pstruh s houbami. Postup je velmi jednoduché. Čerstvé houby se nakrájí, sušené se naloží do vody a nakrájí až potom. Pstruh se nasolí a opepří a houbová směs dochucená solí a pepřem se do něho vloží. Následně se ryba opéká z obou stran na pánvi. A je hotovo. Velmi jednoduchý recept.
Kuřecí s mandlemi
Základem na kuřecí s mandlemi je vykostit kuře tak, aby vznikla velká masová placka, která je základem na roládu. Poté si připravíte její náplň. A to ve formě mandlové nádivky. Tu vytvoříte z pečiva namočeného v mléce a nasekaných mandlí. Vše promícháte a potom rozprostřete na maso, to zabalíte a upečete v troubě. Alternativně není nutné dělat roládu, ale postačí touto nádivkou naplnit i celé pečené kuře.
Kuře s ořechy a sýrem
Kuře s ořechy a sýrem je alternativou předchozího receptu. I tady z ingrediencí vytvoříte nádivku, kterou buď namažete na masový základ, který zabalíte jako roládu, nebo je možné touto nádivkou naplnit celé kuře a to následně upéct v troubě tak jak jste zvyklí.
Krůtí prsa s kaštany
Velmi zajímavá pochoutka, kterou začnete připravovat tak, že si krůtí prsa naporcujete tak, aby vznikl jeden velký kus masa. Jedlé kaštany následně nasekáte a lehce rozmixujete. Krůtí prsa ochutíte a opepříte, kaštanovou směs na ně namažete a vše zabalíte. Poté upečete v troubě. Alternativně není nutné dělat z prsou roládu, ale plněnou drůbeží kapsu.
Kuřecí s játry
Další z populárních kuřecích rolád. I tady si celé kuře opatrně vykostíte na jeden velký kus masa. Játra následně orestujete na pánvi a potom ochutíte solí a pepřem. Poté vložíte do mixéru a připravíte si z nich hustou fáši. Tou následně pomažete své maso, zabalíte ho do tvaru rolády a můžete servírovat.
Kachna s jablky
Kachna s jablky je známou klasikou, která je navíc velmi jednoduchá. I tady máte možnost připravit roládu, ale lepší volbou je využít standardní recept. Kachnu osolte, opepřete a posolte kmínem. Jablka včetně slupek nakrájejte na kousky, naházejte je ke kachně do pekáče a také do ní samotné. Poté maso upečte a spolu s jablky podávejte.
Vepřová panenka s houbami
Vepřová panenka je populárním masem, ke kterému se houby skvěle hodí. Panenku naporcujte na jeden velký kus masa. Na něho následně namažte houbovou fáši, která vznikla nasekáním hub v mixéru, kam jste přidali také sůl a pepř. Panenku zarolujte, chvíli restujte na pánvi a potom nechte dojít v troubě. Bude dokonale chutná i šťavnatá.