Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Zapečený losos v sýru

3,7
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Zapečený losos v sýru - postup přípravy

Losos je velmi oblíbená a nutričně hodnotná ryba. Kromě toho je její maso velmi lahodné a má příjemnou tužší strukturu, než maso některých jiných vodních tvorů. I u nich samozřejmě záleží na tom správném receptu a na kvalitních surovinách, ze kterých se pokrm připraví. A my vám jeden takový recept právě přinášíme. Jedná se o poměrně netradiční způsob přípravy ryby. Je to zapečené lososí maso v krustě ze sýra a zelených bylin. Jeho příprava je rychlá a snadná a výsledek je voňavý, šťavnatý a lahodný.

Ingredience pro:
6 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka:

Návod na přípravu:



Lososí filet omyjte a pokud jsou v něm zbytky kostí, vytahejte je pinzetou (nejlépe tou, která je k tomuto účelu speciálně určena). Pokud máte filet s kůži, stáhněte ji. V tomto receptu by byla nadbytečná.




Připravte si plech na pečení a vyložte ho po celé ploše alobalem. Na ten pak položte očištěného lososa a podle chuti maso posypejte solí a černým nebo bílým pepřem.

Oloupejte a omyjte cibuli a nakrájejte ji na tenká kolečka či půlkolečka, která rovnoměrně rozprostřete po celé ploše rybího filetu.

Do misky si odměřte 200 gramů majonézy, přidejte k ní dvě lžíce citronové šťávy, jednu lžíci hořčice a prolisujte do směsi také dva stroužky česneku. Metličkou nebo jiným vhodným nástrojem ingredience vzájemně důkladně promíchejte.


Získanou ochucující směs naneste na filet s cibulí a silikonovou mašlovačkou ji po celém povrchu důkladně rozetřete. Nastrouhejte oba druhy sýra a bohatě jím zasypejte celého lososa.

Takto připravenou rybu zakryjte alobalem a vložte do předehřáté trouby na 200 °C a pečte zhruba 15 až 20 minut. Po uplynutí této doby vyjměte rybu z trouby a opatrně z ní sejměte alobal. Pak vraťte plech zpátky dopéct na dalších asi 10 minut, aby sýr vytvořil krásnou zlatavou krustu.

Chutného lososa podávejte posypaného sekanými bylinkami spolu s vařenými brambory, zelenými fazolkami nebo čerstvou či grilovanou zeleninou.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů