Konec spousty malých kousků: Obří Èclair pro celou rodinu - postup přípravy
Proslulé francouzské dezerty Èclair z odpalovaného těsta s lahodnou náplní a krémovou polevou jsou jedny z nejchutnějších dezertů na světě. Jeden nedostatek ale mají: jsou příliš titěrné. Připravili jsme si recept pro všechny ty, kteří Èclair milují, ale jejich miniaturní velikost je dráždí. Upečte si Èclair na velkém plechu!
Korpus
Krém
Na ozdobu
Do hrnce nalijte 125 ml vody a stejné množství mléka. Přidejte máslo, postavte hrnec na kamna a zahřívejte, dokud směs není horká a máslo se úplně nerozpustí. V tu chvíli přisypejte do směsi cukr a sůl, promíchejte, a nakonec vše zasypejte hladkou moukou. Plochou vařečkou začněte směs energicky míchat a neustále ji odebírejte ode dna, aby se těsto nezačalo připalovat. Výsledkem by měla být hmota podobná bramborové kaši.
Těsto vyklopte z hrnce do hluboké misky a vyklepněte k němu jedno vajíčko. Elektrickým hnětačem jej důkladně zapracujte do hmoty a poté přidejte další vajíčko. Poté, co jej opět úplně a cele zakomponujete do těsta, přidejte vejce další. Když přidáte všechna čtyři vajíčka, přemístěte výsledné těsto do plechu o rozměrech 25 x 30 cm vyloženého pečicím papírem a stěrkou ho důkladně rozetřete po celé jeho ploše. Rozetřete těsto i na bočnice plechu. Výsledkem bude velká těstová miska. Tu pak vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte ji 30 minut. Po dopečení nechte korpus zchladnout.
Do hluboké misky nasypejte 50 gramů hladké mouky, přidejte k ní obyčejný a vanilkový cukr a dvě vajíčka a metlou vše důkladně rozmíchejte do velmi řídké směsi. Na kamnech zahřejte 500 ml mléka a když je horké, po částech do něho vmíchejte vaječnou hmotu. Vařte za stálého míchání do zhoustnutí. Pak přidejte máslo a pokračujte v míchání, dokud nezískáte jednolitou a hustou pudinkovou hmotu. Tu odstavte z kamen, zakryjte ji fólií tak, aby ležela na hladině a nechte ji vychladnout.
Do misky nalijte smetanu ke šlehání a šlehačem z ní vytvořte pevnou a nadýchanou pěnu, která sama drží v misce. Špachtlí pak šlehačku jemně po částech vmíchejte do vychladlého pudinku, který vlijte do upečeného korpusu a stěrkou vyrovnejte jeho povrch. Vložte na 2 hodiny do lednice ztuhnout a celý povrch postříkejte ze zdobicího sáčku rozpuštěnou čokoládou a karamelovou polevou.