Domácí klobásy plněné masem a bramborami - postup přípravy
Výroba domácích klobás mnoho lidí odrazuje, protože si myslí, že je to těžké. Anebo by je nikdy nenapadlo, že si je mohou vyrobit sami. Díky tomuto skvělému receptu získáte vynikající a zcela domácí klobásy s bramborami bez chemie, které mají jedinečnou chuť.
Ingredience
Maso můžete koupit mleté, ale mnohem lepší bude, když si ho umelete sami. Ideální je kombinace tučného masa s libovým, aby výsledná hmota nebyla suchá. Díky obsahu tuku bude klobása šťavnatější, takže nezapomeňte při mletí přidat alespoň nějaký tučnější kousek masa, abyste neměli příliš suché klobásy, které by chuťově nebyly vůbec dobré.
Maso a brambory nakrájejte na kostičky. Neexistují žádná jasná měřítka. Hlavní je, abyste použili 2 díly brambor na 1 díl masa. V případě například litrové misky tak použijete jednu takovou misku masa a dvě misky brambor. Jakmile budete mít připravené maso a brambory, můžete pokročit v procesu dál.
Maso s bramborami důkladně promíchejte a přidejte sůl, mletý černý pepř a veškeré další koření, které máte rádi. Záleží pouze na vás, jaké koření si zvolíte. Podle toho bude mít klobása svou finální chuť. Proto se dobře zamyslete nad tím, jaká koření často používáte a jaká se budou nejlépe hodit pro druh masa, který jste si zvolili.
Výslednou hmotou naplňte střívka a vytvarujte klobásy požadované velikosti. Konce pevně svažte tenkým provázkem nebo nití. Poté vložte klobásy do vroucí vody a vařte na mírném ohni po dobu 15–20 minut. Vyjměte z vody a nechte klobásy vychladnout na pokojovou teplotu. Nakonec je přendejte do pekáče a pečte v troubě předehřáté na 180–200 stupňů do zčervenání.