Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí křupavé bagetky připravené jako bavorské preclíky

4,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 120 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Domácí křupavé bagetky připravené jako bavorské preclíky - postup přípravy

Pár základních surovin a technologie přípravy bavorských preclíků. Tato zvláštní kombinace dá vzniknout nadýchaným a křupavým bagetám, které jsou jednoduše nedostižné. Jsou snadné a rychlé na přípravu, a proto si je můžete dopřát každý den. Takovou svačinu totiž nikde jen tak nekoupíte.

Ingredience pro:
5 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka:
1. KROK

Zahřejte mléko tak, aby bylo teplé, ale ne horké. Nalijte ho do hluboké mísy a rozdrobte do něho čerstvé droždí. Přidejte cukr, sůl a slunečnicový olej a vše promíchejte, aby se krystalky cukru a soli v mléce rozpustily. Postupně v několika fázích přidávejte přes sítko prosátou hladkou mouku. Zpočátku míchejte lžící a později vyklopte těsto na pracovní plochu a pokračujte v hnětení rukama, přičemž stále přidávejte k těstu mouku.

2. KROK

Když zapracujete veškerou mouku do těsta, pokračujte v hnětení dalších 5 až 7 minut, dokud nezískáte homogenní, hladké, měkké a nelepivé těsto. Vytvarujte z něho kouli, vložte ji do hluboké mísy, zakryjte ji víkem, přilnavou potravinářskou fólií anebo jen čistou bavlněnou utěrkou a nechte asi 60 minut kynout na teplém místě.

3. KROK

Jakmile těsto zdvojnásobí svůj objem, opatrně ho vyklopte na pracovní plochu, mírně ho znovu propracujte a rozdělte ho na šest přibližně stejně velkých kousků. Z nich vytvarujte kuličky, vyrovnejte je na talíř, přikryjte je utěrkou, aby jejich povrch nevysychal. Odeberte pak jednu kuličku a rozválejte ji na tenkou kulatou placku o síle kolem 1 centimetru. Ten pak srolujte do tvaru kompaktního válečku a spoj důkladně zmačkejte. Stejným způsobem pak zpracujte i ostatní těstové koule. Hotové rohlíky vyrovnejte na podložku a překryjte je utěrkou. Nechte je 15 minut odpočívat a kynout.

4. KROK

Do hrnce nalijte jeden litr vody a přiveďte ji k varu. Rozpusťte v ní jednu lžičku jedlé sody a do tohoto vroucího roztoku ponořte bagetky asi na 10 sekund z každé strany.

5. KROK

Pak je vyjměte, rozložte je na plech vyložený pečicím papírem, nožem na jejich povrchu vytvořte několik diagonálních zářezů a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C péct po dobu 30 až 35 minut.

6. KROK

Hotové bagety nechte vychladnout a s velkým potěšením podávejte třeba spolu s dobrou domácí pomazánkou.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů