Domácí sýrová roláda 3krát jinak - postup přípravy
Na sváteční tabuli může být jako předkrm sýrová roláda. Udělat je lze celkem jednoduše v několika variantách, mezi kterými si jistě najdete svého favorita.
Základní sýrový plát
Sýrová roláda s krabími tyčinkami
Sýrová roláda s paprikou a zelenými bylinkami
Sýrová roláda se šunkou
Základní sýrový plát
Celý blok sýru dejte do většího mikrotenového sáčku. Hrnec naplňte vroucí vodou a dejte sáček dovnitř tak, aby voda nenatekla na sýr. Počkejte asi 25 minut, než se sýr rozteče. Válečkem sýr v sáčku rozválejte na tenký plát. Vršek sáčku poté rozstřihněte, ale sýr na něm nechte ležet. Na každou roládu budete potřebovat plát z asi 250 až 300 gramů sýra.
Sýrová roláda s krabími tyčinkami
Nastrouhejte na jemném struhadle krabí tyčinky a bílky z vajec uvařených natvrdo. Přidejte česnek, majonézu, osolte a opepřete a zamíchejte. V druhé misce smíchejte smetanový sýr a na jemném struhadle nastrouhané žloutky. Pokud je směs moc tuhá, přidejte trochu majonézy.
Na plát namažte směs ze žloutků a rovnoměrně rozetřete. Na ni rozložte listy zeleného salátu, ze kterého jste odkrojili tuhé střední části. Na ně dejte směs z krabích tyčinek a rozetřete ji, ale nechte prostor asi 2 centimetry od krajů. Za pomoci mikrotenového sáčku pak vše srolujte do rolády. Tu do něj pevně zabalte a zavažte konce. Dejte ji na několik hodin do lednice a pak ji naporcujte na plátky o maximální tloušťce 1 centimetr.
Sýrová roláda s paprikou a zelenými bylinkami
Do misky dejte nastrouhaný sýr Adyghe (můžete ho nahradit sýrem feta), přidejte měkký smetanový sýr, česnek, majonézu, sůl a pepř a zamíchejte. Červenou papriku nakrájejte na dlouhé, maximálně centimetr široké proužky. Zelené bylinky nasekejte nadrobno a smíchejte.
Na plát namažte sýrovou směs. Pak na ni rozložte proužky papriky a nasypejte bylinky. Nechte volné místo 2 centimetry od kraje a asi 10 centimetrů na konci. Za pomoci mikrotenového sáčku pak vše srolujte do rolády. Tu do něj pevně zabalte a zavažte konce. Dejte ji na několik hodin do lednice a pak ji naporcujte na plátky o maximální tloušťce 1 centimetr.
Sýrová roláda se šunkou
Do misky dejte smetanový sýr, strouhaný křen, majonézu a sůl a zamíchejte. Čerstvou okurku s pomocí škrabky na brambory „nakrájejte“ na tenounké plátky.
Na plát naneste směs s křenem a vyskládejte na ni okurky. Nechte místo 2 centimetry od kraje a asi 10 centimetrů na konci. Na okurky položte plátky šunky a na začátek rozložte řádek z oliv. Za pomoci mikrotenového sáčku pak vše srolujte do rolády. Tu do něj pevně zabalte a zavažte konce. Dejte ji na několik hodin do lednice a pak ji naporcujte na plátky o maximální tloušťce 1 centimetr.