Domácí sýrové bulky - postup přípravy
Rohlíky či bulky se sýrem jsou jedněmi z nejoblíbenějších druhů pečiva v obchodech. Mají ale nevýhodu v tom, že jen zřídka je zastihnete čerstvě upečené, kdy chutnají nejlépe. Řešení je nasnadě, upečte si vlastní podle receptu od paní Anny Horáčkové.
Ingredience na cca 10 ks
Do misky rozdrobte kvasnice, zasypejte je lžičkou cukru a rozmíchejte je do pastovité konzistence. Tu pak zalijte 225 ml vlažné vody, promíchejte a nechte směs stát na teplém místě asi 10 až 15 minut, dokud se na hladině nezačne tvořit pěnivá čepice.
Do mísy prosejte hladkou mouku, přidejte k ní jednu a půl čajové lžičky soli, přilijte vzešlý kvásek a trochu rostlinného oleje. Zadělejte pružné a soudržné těsto, které nechte v zakryté míse v teple kynout asi 1 hodinu.
Těsto po vykynutí prohněťte, rozdělte ho na 10 ks a zformujte z nich kouličky. Vyskládejte je vedle sebe na plech pokrytý pečicím papírem, zakryjte je čistou utěrkou a nechte je dalších 15 až 20 minut vykynout.
Nastrouhejte najemno váš oblíbený sýr. Do misky vyklepněte vajíčko, rozšlehejte ho vidličkou, povrch každé bulky jím potřete a posypejte podle chuti trochou strouhaného sýra. Plech vložte do trouby rozehřáté na teplotu 190 °C a housky pečte asi 20 minut. Po dopečení je nechte zchladnout a podávejte.