Dršťková polévka se zeleninou - postup přípravy
Příprava dršťkové polévky může být sice časově náročná, avšak odměnou je výborná chuť, které málokdo odolá, obzvlášť, pokud ji připravíte podle receptu paní Heleny Vítkové Zvonkové. Polévka je nejen plná drštěk, ale také zeleniny a brambor, i proto nejen zahřeje, ale i zasytí.
Na očištění drštěk
Polévka
Dršťky několikrát umyjte ve vodě. Odrhněte hrubou solí, propláchněte vodou s octem a nakonec opět čistou vodou.
Čisté dršťky vařte v papiňáku. Asi po 15 minutách vodu slejte. Přidejte čistou vodu a znovu vařte asi 30 minut.
Zeleninu omyjte, oloupejte a nakrájejte na přiměřeně velké kostky. Oloupanou cibuli nakrájejte najemno.
V hrnci rozpusťte sádlo a osmahněte na něm cibuli. Přidejte nakrájenou mrkev, celer a petržel a lehce orestujte.
Orestovanou zeleninu zasypte lahůdkovou a pálivou paprikou, přidejte gulášové koření a na nudličky nakrájené dršťky.
Osolte a opepřete dle chuti, přidejte kmín, prolisovaný česnek a pokrájené brambory. Zalijte vodou a přiveďte k varu.
Jakmile jsou brambory v polévce uvařené doměkka, dochuťte polévku prolisovaným česnekem a drcenou majoránkou. Polévku doporučujeme podávat s čerstvým chlebem.
Pokud se vám recept líbil, více podobných najdete v naší FB skupině Nejlepší recepty na polévky.