Koprová omáčka s bramborem a vejci - postup přípravy
Koprová omáčka je často neprávem odsuzována jakožto nepotřebný přežitek, když se ale umí připravit, je to velice chutné jídlo. Vyzkoušejte ji třeba podle receptu od paní Romany Važanské a uvidíte sami.
Ingredience
Brambory oloupejte a uvařte je v osolené vodě doměkka. V jiném kastrůlku přiveďte k varu vodu, a když začne bublat, vložte do ní vejce. Podle chuti je uvařte naměkko (5 minut), nahniličko (7 minut) nebo natvrdo (10 minut).
V hrnci rozehřejte máslo a osmahněte na něm hladkou mouku do světle zlatavé barvy. Jíšku zalijte mlékem a energicky míchejte, dokud se zcela nerozpustí a nevytvoří hladkou omáčku. Přilijte vývar nebo vodu, podle chuti osolte a přidejte jemně nasekaný kopr a smetanu. Podle chuti dodejte ještě cukr, sůl a trochu octa nebo citrónové šťávy.
Omáčku nechte provařit a podávejte ji s připraveným bramborem a uvařeným vejcem.
Pokud se vám recept líbil, více podobných od jeho autorky, paní Romany Važanské, najdete na jejích osobních webových stránkách Ruby Rom.