Lehká cuketová polévka s bramborem - postup přípravy
Zdravou a nízkokalorickou krémovou polévku si můžete udělat z brambor, cukety a dalších přísad. Jako příloha je vhodný křupavý toust a ochucenými strouhanými rajčaty.
Na polévku
Na toast
Nakrájejte na kousky brambory a dejte je vařit do hrnce s vodou, aby byly pouze ponořené. Vařte je 10-12 minut, potom je můžete vypnout, ale vodu neslévejte, nechte vše v hrnci.
Mezitím si cibuli si nakrájejte na kostičky. Očistěte mrkev a nastrouhejte ji na hrubém struhadle. Cukety si oloupejte a nakrájejte na kostky. Na pánev nalijte trochu olivového oleje a dejte na něj smažit cibuli. Po 4 minutách k cibuli dejte mrkev a za občasného míchání smažte 5 až 7 minut. Poté přidejte cuketu a smažte dalších 10 až 12 minut.
Zeleninu z pánve dejte k bramborům do hrnce a přilijte 700 mililitrů vody. Přidejte lžičku soli a pod poklicí vařte 15 minut. Nasekejte si malou hrst petrželky, přidejte ji k zelenině a vařte dalších 5 minut.
Na jemném struhadle si nastrouhejte dvě velká rajčata. Do rajčatové hmoty v misce dejte stroužek česneku a dle chuti osolte a opepřete. Nakrájejte si plátky toastového chleba na půlky a z obou stran je osmahněte na pánvi potřené trochou olivového oleje, aby byly hezky křupavé. Pak na ně dejte vrstvu rajčatové směsi.
Uvařenou zeleninu v hrnci rozmixujte dohladka tyčovým mixérem. Přidejte asi lžičku uzené papriky a prolisujte stroužek česneku. Polévku můžete servírovat s toustovým chlebem s rajčaty. Posypejte ji jen trochou sekané petrželky nebo kopru.