Máslo ze smetany - postup přípravy
Máslo se v dnešní době téměř vyvažuje zlatem. Pokud máte ale přístup k čerstvé smetaně, můžete si ho snadno a bez obtíží vyrobit doma.
Ingredience
Smetanu nalijte do mísy a elektrickým šlehačem ji šlehejte 5 minut. Pohodlnější je připravovat máslo po částech, práce tak jde rychleji od ruky. Pokud máte dostatečně výkonný šlehač, pokračujte ve šlehání, pokud ne, přelijte houstnoucí šlehačku do mixéru a pokračujte dalších 5 minut.
Už po 3 minutách uvidíte, jak se ze smetany začíná oddělovat syrovátka a po bocích se sráží máselná hmota. Po 5 minutách mixování ji vyklopte do misky a slijte veškerou tekutinu. Nevyhazujte ji, podmáslí se cení a dá se kysat!
Když zpracujete do této fáze veškerou smetanu, získáte asi 900 gramů másla. Abyste jej dostali do použitelné formy, připravte si mísu s ledovou vodou, do níž ještě přidejte ledové kostky. Přemístěte máslo do ledové vody a 5 minut počkejte, až se hmota zchladí. Poté ji rukama vytvarujte do tvaru válečku.
Připravte si kus přilnavé potravinářské fólie, na ni položte váleček másla a ještě ho s pomocí fólie urovnejte. Poté ho vložte na 3 hodiny do lednice. Výsledný špalík másla rozdělte na menší kousky a každý zabalte do kusu pečicího papíru, lesklou stranou dovnitř. Aktivní zásobu skladujte v lednici až po dobu 3 měsíců. Pokud máte másla více, bez obav ho zmrazte. Tak vydrží až 2 roky.
Facebook komentáře
Pro zobrazení, se přihlaste.