Nadýchané domácí rohlíky sypané mákem - postup přípravy
Vyzkoušejte domácí rohlíky podle receptu paní Andy Chudobové. Budete překvapeni nejen jejich lahodnou chutí, ale také nadýchanou strukturou.
Těsto
Na posypání
Z vody, cukru a droždí udělejte kvásek. Posypte ho zlehka hladkou moukou a nechte ho na teplém místě pod utěrkou kynout.
Do větší mísy prosejte mouku. Přidejte k ní sůl, vychladlé a rozpuštěné sádlo a také vzešlý kvásek. Ze směsi vypracujte hladké těsto, které nechte další hodinu kynout.
Po vykynutí rozdělte těsto na 10 kousků. Každý z nich by měl vážit zhruba 80 g. Každý kousek vyválejte do tvaru trojúhelníku. Důležité je těsto nepodsypávat další moukou. Za prvé se nelepí a za druhé by se pak rohlíky pravděpodobně nespojily správně.
Vytvořte postupně deset rohlíků, které dejte na plech s pečicím papírem a nechte další hodinu kynout. Po hodině rohlíky postříkejte vodou a posypejte například mákem či jinými semínky.
Troubu rozehřejte na 250°C a na její dno dejte prázdný plech. Po chvilce do trouby vložte rohlíky a do prázdného plechu nalijte trochu vody. Měla by se vytvořit pára. Po čtyřech minutách plech s vodou vyndejte a dopečte rohlíky do zlatova.
Pokud rádi pečete, přidejte se do naší FB skupiny Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.