Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Nejčastější chyby při přípravě kynutého těsta

Nejčastější chyby při přípravě kynutého těsta - postup přípravy

Kynuté těsto je jednou z nejzákladnějších surovin při pečení téměř čehokoliv od buchet až po rohlíky, a byť jeho příprava není nijak složitá, má svá specifika a požadavky, které nelze ignorovat. Pokud to však uděláte, buďto jednoduše nevykyne, anebo vykyne, avšak jeho chuť je nevalná; naštěstí je ale celkem snadné si nešvary ohlídat a dosáhnout perfektních výsledků.

Ingredience pro:
1 porce
Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Nesprávné množství droždí

Kvasnice nelze přidávat do těsta jen tak „od oka“ bez předchozích bohatých zkušeností. Obecně lze říci, že na každých 500 gramů mouky náleží kolem 30 až 40 gramů kvasnic. Přesné dávkování však záleží i na dalších faktorech, jako je hustota těsta a množství dalších přísad, jako je tuk nebo třeba ovoce.

Většina dobrých receptů obsahuje i přesné množství použitého droždí. Tuto míru vždy dodržte. Rozhodně zde neplatí, že čím více, tím lépe. Pokud přidáte droždí moc, výsledné pečivo bude chutnat poněkud kysele a nelahodně. Jestliže je ho naopak příliš málo, těsto kyne jen pomalu a neochotně a často ve výsledku úplně spadne. A takovými koláči pak můžete i zatloukat hřebíky do zdi.

2. KROK

Nesprávné promíchání přísad

Pořadí přidávání přísad do těsta není libovolné, byť by se to tak na první pohled mohlo zdát a těsto od těsta se může lišit. V případě kynutého těsta připravovaného bez kvásku je pořadí přísad v zásadě nedůležité a výsledek bývá obvykle uspokojivý. Pokud však připravujete houbovité a nadýchané těsto, je třeba počítat s určitou pečlivostí.

Kvasnice nejprve rozmíchejte s cukrem do hladké pěny, poté je zasypejte lžící mouky a zalijte vlažným mlékem, jehož teplota nepřesáhne ideálně 35°C. Až poté, co na směsi vyskočí pěnivá čepice, je možné kvásek smíchat se suchými surovinami a dalšími přísadami, jako jsou tuky nebo ovocné příměsi.

3. KROK

Příliš mnoho vajec

Čím víc vajec, tím bohatší těsto, tak zní celkem hojně rozšířený omyl některých hospodyněk. Faktem ale je, že pokud přidáte do těsta vajíček až moc, bude výsledek hutný a těžký, špatně vykyne a nebude nadýchaný.

Ve většině případů stačí přidat pouze jedno, maximálně dvě vejce, které splní svou úlohu pojiva a jejichž přítomností těsto neztratí na jemnosti.

4. KROK

Neprosátá mouka

Prosévání či alespoň důkladné promíchání mouky před přidáním do těsta není žádná fantasmagorie či pověra našich prababiček a nedodržení tohoto postupu je nevhodnou formou rebelie vůči nim. Důkladné nakypření mouky má za následek její provzdušnění a nasycení kyslíkem, díky čemuž bude výsledné těsto nadýchané a vzdušné.

5. KROK

Studené přísady

Jistě jste si v některých receptech všimli poznámky o tom, že je třeba před započetím přípravy nejprve všechny chlazené ingredience vyndat ven z lednice a nechat je zteplat. Ani to není žádná lidová pověra a víra v nadpřirozeno.

Pokud totiž nebohým kvasinkám zahřátým v teplém mléce hodíte na hlavu ledové máslo či vejce, schoulí se do klubíčka a začnou drkotat zuby. Přestanou plnit svoji funkci a těsto se srazí či vůbec nevykyne. Zato je to dobrý způsob, jak vyrobit hokejové puky.

6. KROK

Příliš dlouhé hnětení

Způsob míchání se na první pohled může zdát nedůležitý, ve skutečnosti se ale jeho metoda liší podle druhu připravovaného těsta a velmi na něm závisí jeho výsledná konzistence po upečení. Příliš dlouhé míchání či hnětení nesvědčí žádnému těstu a stejně tak je tomu i s tím kynutým.

Při prvním promíchání surovin je třeba docílit homogenní konzistence, hníst jej dále není nutné. Jakmile je těsto soudržné, nechte ho vykynout. Poté z něj vymačkejte vzduch a hněťte ho asi 10 minut, abyste docílili pružnosti. Více není třeba.

7. KROK

Vynechání cukru

Některé domácí pekařky ve snaze snížit množství kalorií nahrazují cukr nějakou náhražkou, jako jsou různé fruktózové sirupy či med. Ty však neplní tutéž funkci jako cukr, který slouží jako potrava pro kvasinky, a výsledné těsto úplně změní svou strukturu. Pro aktivaci droždí je zapotřebí jen minimum cukru, který navíc poslouží jako jejich potrava a v těstě po něm nezůstane ani památky. Proto ho raději nenahrazujte.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů