Pečené cuketové koláče s parmezánem - postup přípravy
Pokud máte doma cuketu a nevíte, co s ní, vyzkoušejte tyto pečené koláče s parmezánem. Můžete je servírovat jako originální přílohu nebo předkrm.
Na cuketové koláče
Na dip
Cukety omyjte, oloupejte a nastrouhejte je nahrubo. Poté je osolte a dobře vše promíchejte. Po 10–15 minutách je vymačkejte, aby se zbavily přebytečné vody.
Mezitím nakrájejte krajíce chleba na malé kostičky a smíchejte je s provensálským kořením a nasekanou čerstvou petrželí.
Červenou cibuli nakrájejte nadrobno a osmahněte ji na pánvi s olivovým olejem do zlatova, což zabere přibližně 3–5 minut.
Do pánve k osmahnuté cibuli přidejte cuketu a a vše dobře promíchejte. Osolte a opepřete dle chuti a směs restujte dalších 5 minut. Následně ji stáhněte z ohně a nechte ji lehce vychladnout.
V míse smíchejte cuketovou směs s parmazánem, vejci, strouhankou a chlebem. Vše důkladně promíchejte, aby se ingredience dobře spojily. Předehřejte troubu na teplotu 180 °C. Plech vyložte pečicím papírem a formu vymažte olivovým olejem.
Část směsi rovnoměrně rozprostřete do formy, položte na ni sýr a překryjte ho cuketovou směsí. Formu stáhněte a postup opakujte i u zbylých 2 koláčů. Nakonec je posypte strouhankou a parmazánem .
Pečte koláče v troubě při 180 °C po dobu 30 minut. Poté zapněte gril a pečte dalších 10 minut, aby povrch získal krásnou zlatavou barvu.
Mezitím v míse smíchejte řecký jogurt, majonézu, hořčici a nasekanou petržel. Dobře směs promíchejte a dip je hotový.
Cuketové koláče vyjměte z trouby a můžete je ihned servírovat. Dobře ale budou chutnat i zastudena.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.