Polévka s rajčaty, houbami, zázvorem a míchanými vejci - postup přípravy
Příprava polévky nemusí být nic zdlouhavého ani složitého. Tento recept je jen o málo složitější než míchaná vejce. A to doslova.
Ingredience
Na spodní straně každého rajčete vytvořte nožem zářezy do kříže. Vložte je do misky a přelijte je vroucí vodou tak, aby byla úplně nebo téměř úplně ponořená. Otočte je zářezy směrem dolů pod hladinu a nechte je 5 minut stát.
Během této doby se uvolní slupka, kterou bude možné velmi snadno a rychle rukama sloupnout, což také udělejte. Oloupaná rajčata zbavte zbytku po stopce a dužninu nakrájejte na kostky.
Pokrájené rajče vložte do kastrůlku, posypejte hladkou moukou a dobře promíchejte, aby se všechny kousky rajčat dobře obalily.
Tři žampiony zbavte nožky, důkladně je propláchněte v misce s vodou a nakrájejte je na plátky. Pokud máte houby rádi, můžete jich použít i víc.
Zelenou jarní cibulku rozkrájejte na kroužky. Česnek rozdrťte plochou nože a nasekejte ho na drobné kostičky.
Zázvor oloupejte a nakrájejte ho na plátky. Řapíkatý celer zbavte spodní široké části a zbytek nakrájejte na podkůvky. Kousek vepřového masa nakrájejte na velmi tenké nudličky.
Do misky vyklepněte tři vejce, přidejte k němu tři nebo čtyři kapky bílého octa a vidličkou dobře prošlehejte. V pánvi zahřejte trochu rostlinného oleje a vlijte do ní vajíčko, které na vysokém žáru usmažte jako klasická míchaná vejce.
Do hrnce nalijte 2 lžíce oleje, osmahněte na něm na středním ohni jarní cibulku (část pokrájené cibulky si nechte stranou na posypání polévky před podáváním) s česnekem a pokrájeným zázvorem, dokud zelenina nezesklovatí.
Poté přidejte houby a pokračujte v restování, dokud se nezatáhnou a nezískají mírně zlatavou barvu. Po houbách do pánve přidejte maso, které rovněž osmahněte dorůžova.
Pak přijdou na řadu míchaná vejce, opět chvíli společně zarestujte a přihoďte pokrájený řapíkatý celer. Vše zalijte vodou nebo vývarem, promíchejte a přiveďte k varu.
Do vroucí vody přihoďte rajčata obalená v mouce a opět promíchejte. Přiklopte hrnec pokličkou a pokračujte ve vaření asi 5 minut.
Nakonec polévku podle chuti osolte a opepřete, přisypejte čerstvou jarní cibulku, promíchejte a ihned podávejte.
Videopostup krok za krokem