Polský żurek – aromatická polévka ze žitného klásku - postup přípravy
Říká vám něco název żurek? Typická polská polévka připravená ze žitného kvásku je kulinářskou klasikou z oblasti našich severních sousedů. Přitom v Česku o ní povětšinou nemáme ani nejmenší tušení. Jedná se o lahodnou nakyslou polévku, která je velmi aromatická a podává se s natvrdo uvařeným vajíčkem. Poradíme vám, jak ji připravit tak, aby byla přesně taková, jaká má podle tradice být.
Žitný kvásek
Polévka
Do zavařovací sklenice o objemu 0,7 litru nasypejte celozrnnou žitnou mouku spolu s novým kořením, bobkovými listy a pokrájenými stroužky česneku a vše zalijte převařenou a vychladlou vodou a promíchejte. Sklenici přikryjte čistou utěrkou, nebo na ni jen zvolna položte víčko, ale neutahujte ho, a nechte na teplém místě se stálou teplotou a bez průvanu stát po dobu 3 dnů. Po uplynutí této doby se začne oddělovat tekutina od pevné části kvásku, který bude vydávat nasládlou vůni prosycenou naloženým kořením. V tu chvíli můžete pokračovat v přípravě polévky.
Do silného zeleninového vývaru přidejte pokrájené sušené hříbky a brambory, které jste předem očistili a nakrájeli na malé kostky. Přidejte do polévky také bílé klobásy, přičemž předtím nožem nebo vidličkou propíchejte střívko, aby vám klobása během vaření v polévce nepraskla. Vývar osolte, přiveďte k varu a vařte zhruba 15 minut. Pak na chvíli odstavte z ohně a přes sítko přilijte sklenici žitného kvásku a míchejte, aby se nevytvořily hrudky. Vraťte na kamna a vařte dalších 20 minut. Pak ochutnejte, dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem a přidejte podle chuti sladkou nebo zakysanou smetanu.