Srbské žebírko se smaženými brambory - postup přípravy
Srbské žebírko je skvělou volbou pro milovníky šťavnatého masa a výrazných chutí. Připravte ho podle snadného receptu z Youtube kanálu Recepty bez brepty.
Základ
Jíška
Příloha
Kotlety jemně naklepejte a okraje na několika místech nařízněte. Poté maso, z obou stran, ochuťte pepřem a solí a vložte ho do horké pánve s rozpuštěným sádlem.
Poznámka: Díky nakrojení okrajů se plátky masa nebudou, při tepelné úpravě, kroutit.
Maso smažte, z každé strany, přibližně 4 minuty, jen tak, aby se maso zatáhlo. Poté ho vyjměte a odložte bokem.
Na výpeku smažte 2–3 minuty, na proužky nakrájenou, červenou cibuli, ke které následně přidejte nakrájené papriky a pokračujte ve smažení další 2 minuty.
Poznámka: Před krájením z paprik odstraňte semeník.
Nakonec do zeleniny vmíchejte, na plátky nakrájený, česnek a za chvíli rajčatové pyré. Ingredience osolte a zalijte vývarem.
Do připravené směsi ponořte osmažené maso a pokrm duste, pod pokličkou, 45 minut. Na závěr připravte jíšku z hladké mouky a másla, kterou do pokrmu vmíchejte. Pokračujte ve vaření dalších 10 minut.
Tip: Jíšku připravte podle toho, jako moc hustou omáčku chcete vytvořit. Obecně platí, že by mouka s máslem měly být v poměru 1:1.
Mezitím připravte přílohu. Neoloupané brambory očistěte a vařte je 10 minut v osolené vodě. Poté je osušte, nakrájejte je na měsíčky a smažte je v oleji 10–15 minut.
Srbské žebírko servírujte společně s omáčkou a smaženými brambory.
Tip: Každou porci servírujte s kolečky cibule a nasekanou petrželkou. Ke každé porci můžete přidat tatarku nebo jiný oblíbený dip.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Recepty bez brepty