Závin z mletého masa - postup přípravy
Mleté maso je oblíbené hlavně pro možnosti jeho využití. Klasická sekaná nebo karbanátky nejsou jediným receptem, který stojí za vyzkoušení. My pro vás máme závin z mletého masa, který vás zaujme jak svou přípravou, tak především i svou chutí.
Ingredience
Jako první si připravíte mleté maso, které je třeba ručně lehce prohníst a v této fázi do něho přidat také sůl a pepř, abyste ho dochutili. Zpracovávejte ho do doby, dokud lehce nepustí bílkovinu, díky čemuž se začne více lepit. Právě v tuto chvíli vzniká konzistence, kterou na tento recept potřebujete.
Vezměte si potravinou folii, která poslouží jako podklad a na ní udělejte z masa placku. Buď ručně, nebo si můžete pomoci i klasickým válečkem. Těsto vyválejte do obdélníkového tvaru, který by měl mít rovnoměrné rozměry a jeho výška by měla být asi 1 až 2 centimetry. Opět platí, že by mělo být všude stejně vysoké.
Maso je připraveno a tak na něho můžete nanést jednotlivé ingredience. Nejprve ho celé potřete BBQ omáčkou a potom na něj rovnoměrně rozhrňte nakrájenou cibuli, jarní cibulku, slaninu, papriku, vše nakrájené na menší kousky. Na závěr celou plochu posypete strouhaným sýrem.
Nyní zjistíte, proč se jídlu říká závin z mletého masa. Vše je totiž nutné zarolovat, stejně jako byste rolovali koberec. Buďte opatrní a pomáhejte si folií, na které maso leží. Důležité je pokud možno zachovat dokonalý výsledný tvar masa.
Už vás čeká jenom tepelná úprava, kterou lze provést buď ve vaší troubě, nebo v plynovém grilu. V obou případech je osvědčená teplota 180 stupňů, při které ho pečete asi 30 – 40 minut. Po této době by měl být hotový a hlavně dokonale šťavnatý.