Zelňačka s uzeným vepřovým kolenem - postup přípravy
Zelňačka podle receptu paní Ilony Šimůnkové je skvělým příkladem toho, jak hospodárně využít zbytky uzeného vepřového kolena. Jednoduchá a zároveň chutná kombinace základních ingrediencí vytváří polévku, která potěší chuťové buňky každého hladového strávníka.
Ingredience
Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Špek nakrájejte na drobné kostičky, klobásu na kolečka, brambory na přiměřené kostky a mrkev nastrouhejte nahrubo. Ze zelí vymačkejte přebytečnou šťávu a překrájejte.
Cibuli orestujte na másle a špeku.Ke zpěněné cibulce přidejte klobásu, mrkev, brambory, zelí a rajský protlak. Vše zarestujte, osolte, opepřete a přidejte zbylé koření.
Orestovanou směs podlijte uzeným vývarem, vodou a duste do změknutí brambor. Přidejte obrané maso z uzeného vepřového kolene.
Polévku zjemněte smetanou, provařte a v případě potřeby dochuťte. Při servírování můžete lehce posypat jarní cibulkou či petrželkou nasekanou nahrubo.
Pokud se vám recept líbil, více podobných najdete v naší FB skupině Nejlepší recepty na polévky.