Kanadský zelný salát - postup přípravy
Čerstvou zeleninovou úrodu ze zahrádky nebo nákup na zeleninovém trhu si lze zpracovat jako chutný salát. Recept, který nám poskytla paní Jitka Zeiselová, si přivezla její babička před více než 30 lety z Kanady.
Na salát
Na nálev (hrnek = 200 ml)
Omyjte a očistěte si zeleninu. Nakrájejte zelí a papriky na nudličky, cibuli na kostičky a mrkev nastrouhejte na struhadle. Vše dejte do mísy a promíchejte.
Do hrnce dejte ocet, olej, cukr, sůl a pepř. Vše svařte, lák se musí vařit. Horký ho pak nalijte na zeleninu v míse, aby se spařila, a nechte ji vychladnout. Poté ji promíchejte a naplňte jí čisté sklenice. Pokud vám zbyde nálev, rozdělte jej rovnoměrně do sklenic. Ty pak zavíčkujte a dejte do lednice. Salát v ní vydrží bez zkažení až 6 týdnů.