Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Adventní kalendář vánočního pečení + recept na vánoční štolu

Adventní kalendář vánočního pečení + recept na vánoční štolu - postup přípravy

Advent už pomalu klepe na dveře, což pro všechny hospodyňky znamená start předvánočních příprav. Pokud každoročně tápete, kde začít, máme pro vás přehlednou mapu předvánočního pečení, která vás nenechá na holičkách. Nejprve si ale připravte punč nebo svařák, zapalte františka, pusťte si koledy a nasajte tu pravou atmosféru Vánoc. Když totiž pečete s láskou, všechno cukroví chutná tak nějak lépe.

Ingredience pro:
1 porce

Vánoční štola

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Plánování

 

Tím úplně prvním krokem, který musíte udělat, je ujasnit si, které druhy cukroví chcete péct. Pokud zrovna nepořádáte s kamarádkami soutěž o největší ranec různorodého cukroví, je nejlepší upéct jednoduše to, co máte rádi. Následuje sled jednoduchých kroků:

1. Sepište si seznam druhů cukroví, které chcete péct.

2. Podle instrukcí uvedených níže si pečení rozplánujte do následujících čtyř týdnů před příchodem Vánoc.

3. Udělejte inventuru vašich domácích zásob surovin.

4. Vytvořte nákupní seznam chybějících přísad a pomůcek, které je nutné dokoupit. I nákupy můžete rozplánovat podle období, kdy budete jednotlivé suroviny a pomůcky potřebovat. Nemusíte se proto zdržovat čekáním na tu správnou pomůcku z e-shopu.

5. Nachystejte si recepty, sváteční náladu i zásobu ingrediencí na svařené víno. Bez něj totiž žádné pečení není ono. 🙂

2. KROK

Železná neděle

 

Na úplný začátek adventního období si nachystejte ty druhy, které jsou hned po upečení tvrdé a potřebují nějaký čas na rozležení a získání vlastností vhodných ke konzumaci.

Mezi tyto druhy patří zejména perníčky, zázvorky a vánoční štoly. S jejich přípravou můžete začít i o něco dříve. Veškeré zdobení ale prozatím odložte. Jeho čas přijde až později.

3. KROK

Bronzová neděle

 

Barborka i Mikuláš už se prohnali kolem jako velká voda a začíná jít do tuhého. V ulicích svítí sváteční světelná výzdoba, v obchodech začínají znít koledy a kulaté ozdoby, třpytivé řetězy a řehnící se Santové se na vás valí z každého rohu.

Tou dobou je čas na „hlavní program“ pečení, čímž máme na mysli linecké cukroví (zatím rovněž bez slepování či zdobení), vanilkové rohlíčky, medvědí pracny, ořechy, išlské dortíčky a další dobrůtky, které jsou přívětivé k uzobávání rovnou z plechu, ale nějaký ten čas na proležení jim jen prospěje. Pokud se ale některé z nich chystáte plnit krémem, ještě s tím chvilku počkejte a raději si dejte hrnek poctivého svařáku. A nebo raději dva. Nebo tři.

4. KROK

Stříbrná neděle

 

Období jednoho až dvou týdnů před Vánoci patří sněhu. Pokud je ho venku nedostatek, nevadí, zasněžte si alespoň kuchyni. Právě teď je totiž nejvhodnější doba pro přípravu kokosek, pusinek a dalšího sněhového cukroví. Nezapomeňte je po upečení uložit na suché místo, aby nezvlhly. Jestliže jiné cukroví uchováváte běžně v papírových krabicích, právě pro sněhové cukroví doporučujeme použít uzavíratelné, vzduchotěsné nádoby.

5. KROK

Zlatá neděle

 

Pakliže zrovna nevychází poslední adventní neděle na Vánoce, nachystejte si nepečené cukroví, jako jsou vosí hnízda, kokosové a rumové kuličky či třeba sladké vánoční „salámy“. Pokud zlatá neděle na Vánoce vychází, spojte tento bod s programem na víkend před stříbrnou nedělí.

Vedle nepečeného cukroví rovněž nadešel čas na zdobení a slepování cukroví, které jste upekli během minulých týdnů. Do krémů ale přidejte pro prodloužení jejich trvanlivosti rum a cukroví uchovávejte v chladu. V opačném případě krémy připravujte až těsně před Vánoci.

A jestli jste nestačili začít s pečením včas, ale přesto zatoužíte po vánočních perníčcích, vyzkoušejte ty bez měknutí, které jsou hotové ihned.

6. KROK

Vánoce

 

Když je stromek ozdobený a kapr si hoví ve strouhankovém kabátku, je načase upéct vánočku, trdelník nebo veškeré pečivo z listového těsta. Nejlepší je totiž vždycky čerstvé.

7. KROK

Bonus: Recept na vánoční štolu

Recept nám poskytla paní Petra Pospíchalová.

1. Hladkou mouku s práškem do pečiva prosejte přes jemné sítko, přidejte cukr, vanilkový cukr, tvaroh, tuk, vejce a citrónovou kůru a přikápněte trochu rumu. Všechny ingredience zpracujte do soudržného těsta, do něhož zapracujte podle chuti rozinky, ořechy atd. Vyválejte z něho čtverec vysoký asi 2 cm a složte ho na třetiny.

2. Připravenou štolu dejte péct do trouby vyhřáté na 170 °C po dobu kolem 45 minut a po dopečení ji potřete rozpuštěným máslem a posypejte moučkovým cukrem. Poté ještě teplou štolu zakryjte a nechte ji mírně „zapařit“.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů