Koložvárské zelí - postup přípravy
Tradiční maďarský a slovenský vrstvený a zapékaný pokrm má, jak už to tak s tradičními pokrmy bývá, nesčetné množství různorodých lidových variant, všechny jsou ale báječně lahodné. Vyzkoušejte oblíbený recept paní Pavlíny Bušové.
Ingredience
Rýži propláchněte a v hrnci ji na troše oleje nechte chvíli opražit. Osolte ji a zalijte asi půl litrem vody. Promíchejte a pokračujte ve vaření, dokud se voda neodpaří. Poté rýži odstavte ze sporáku a nechte ji vychladnout.
Cibuli nasekejte nadrobno a smíchejte ji se slitým a vymačkaným (ale nepropláchnutým) zelím. Přidejte sladkou papriku, sušený, anebo čerstvý a prolisovaný česnek a mletý černý pepř. Znovu dobře promíchejte, zelí podlijte trochou vody a duste asi 15 minut.
Mleté maso vložte do pánve s rozpáleným olejem, osolte ho, opepřete a ochuťte sladkou paprikou. Za stálého míchání a rozdělování, aby se nespojilo do velké hroudy, ho restujte, dokud nezíská mírně zlatavou barvu. Poté jej odstavte ze sporáku.
Větší pekáč nebo zapékací mísu vytřete olejem, sádlem nebo máslem a na dno rozprostřete trochu dušeného zelí. Na něj přijde vrstva rýže, pak mleté maso a znovu opakujte vrstvy zelí – rýže – maso, dokud vám nedojdou suroviny. Poslední vrstvu by mělo tvořit zelí.
Pekáč vložte do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C a nechte zelí péct asi 20 minut. Mezitím rozmíchejte 3 vajíčka ve smetaně na vaření. Po 20 minutách pečení zelí rovnoměrně zalijte vaječnou směsí, zvyšte žár v troubě na 200 °C a vraťte zelí dopéct na dalších asi 15 minut.
Po dopečení zelí nechte asi 5 minut odpočinout, aby se chutě surovin dobře rozvinuly, a podávejte.