Jak vylepšit bramborový salát - postup přípravy
Základní bramborový salát sestává pouze z brambor, vajec, nakládaných okurek a hrášku a uvařené mrkve. To samo o sobě na přípravu chutného pokrmu stačí. To by ale nebyli domácí kuchaři, kdyby si jej nechtěli ještě vylepšit, a že to je více než vhodné, jak ukazují jejich výsledky. Co tedy do bramborového salátu ještě přidat?
Lák z okurek
I když vláhu salátu zajišťuje majonéza, lák z okurek mu dodá mnohem výraznější chuť a pikantnost. Při jeho přidávání ale buďte obezřetní, protože na čase záleží. Pokud jej totiž přidáte do hotového salátu a vychladlých brambor, nálev se v lednici od salátu oddělí a výsledek bude nepříjemně vodnatý.
Důležité je brambory oloupat a nakrájet ještě horké a poté ihned a bez prodlevy přilít asi třetinu láku, který zbyl po okurkách použitých při přípravě salátu. Nasákne se do horkých brambor a už je neopustí.
Použijte méně brambor, ale o to víc vajec
Díky tomu bude chuť salátu mnohem jasnější, výraznější a také krémovější. Za pár vajíček navíc získáte diametrálně odlišný výsledek.
Přidejte do salátu cibuli, jablko nebo papriku
Tyto ingredience sice nejsou z klasického receptu a možná se vám některé z nich nebudou pozdávat, faktem ale je, že jejich přítomnost v salátu radikálně vylepší jeho chuť.
Nepoužívejte těchto přísad mnoho, bohatě stačí jeden větší či dva malé kusy na celou mísu salátu. Před přidáním tyto suroviny nasekejte velmi najemno a vmíchejte je do salátu. Ten získá lahodnou nasládlost a také křupavost. Je ale nutné počítat s tím, že s každou přidanou čerstvou ingrediencí o něco zkrátíte jeho trvanlivost.
Pokud se obáváte pálivosti cibule, můžete ji před jejím přidání namočit na 15 minut do teplé vody s přídavkem octa, cukru a citrónové šťávy.
Chilli, nakládaný pepř nebo kapary
Ani milovníci exotičtějších přísad a pikantnějších chutí se nemusejí držet zkrátka. Bramborový salát je totiž docela variabilní podklad pro nejrůznější druhy chutí. Přidat tak můžete na kroužky pokrájenou chilli papričku, nakládaný zelený pepř, kapary nebo třeba olivy.
Každá tato ingredience dodá salátu novou dimenzi chuti. Co takhle rozdělit celkové množství do menších mističek a trochu si zaexperimentovat? Určitě se tím doberete pozoruhodných výsledků.
Bramborový salát bez brambor?
Tady už bruslíme na tenkém ledě úplně jiného receptu, ale v zásadě vlastně ne. Do jinak stejných surovin, jež byste použili na klasický salát, přidejte namísto brambor třeba vařenou kedlubnu, kousky dýně nebo červenou řepu.
Získáte tím zajímavé alternativy pro všechny, jimž se klasický bramborový salát už úplně omrzel, anebo z nějakého důvodu nemohou či nechtějí konzumovat brambory. Platí zde totéž jako v předchozím bodě, máte-li touhu objevovat, nemusíte ji držet zkrátka. Vaši blízcí vás v této chutné kratochvíli jistě milerádi podpoří. 🙂