Kachna na divoko se smetanovou omáčkou - postup přípravy
Pečená kachna má být měkká s dokřupava vypečenou kůžičkou, připočítejte ještě lahodnou a jemnou smetanovou omáčku a vyjde vám dokonalý nedělní oběd. Kachna na divoko podle receptu paní Ilony Šimůnkové je navíc díky divokému koření a kořenové zelenině plná neodolatelné vůně i chuti.
Ingredience
Celou kachnu očistěte od případných zbytků peří a odstraňte vnitřnosti, pokud v kachně ještě jsou. Omyjte ji a zlehka osušte papírovými utěrkami.
Zeleninu oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky, případně nastrouhejte na hrubém struhadle. Zeleninu vložte do pekáčku. Přidejte celé snítky rozmarýnu a tymiánu, bobkový list, nové koření, pepř a promíchejte
Tip: Zvolit můžete jakékoliv divoké koření dle vaší chuti. Vyzkoušejte například přidat celé kuličky jalovce.
Kachnu položte na směs zeleniny s kořením. Vše zalijte studeným drůbežím vývarem, přiklopte poklicí a nechte v lednici odležet po dobu 24 hodin. Během této doby kachnu v pekáčku několikrát otočte, aby byla rovnoměrně proleželá.
Před pečením kachnu lehce potřete olejem a poklaďte tenkými plátky másla. Přidaný tuk pomůže vytvořit při pečení zlatavou kůrčičku.
Namarinovanou kachnu přikryjte alobalem a pečte v troubě vyhřáté na 160 °C. Doba pečení závisí na velikosti kachny, obvykle to trvá 2–3 hodiny.
V průběhu pečení kachnu průběžně polévejte výpekem, aby se nevysušovala. Asi 30 minut před dopečením odstraňte z kachny alobal, aby se kůže vypekla a byla zlatavá a křupavá.
Upečenou kachnu vyjměte z pekáče a rozporcujte na čtvrtiny. Výpek v pekáči rozmixujte pomocí tyčového mixéru a zjemněte smetanou. V případě potřeby dochuťte solí a pepřem.
Pečenou kachnu podávejte se smetanovou omáčkou z výpeku a knedlíkem. Doporučujeme kynutý anebo houskový.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.