Masové koule na žampionech - postup přípravy
Masové kuličky lze připravit tisíckrát jinak. Velmi dobře se totiž hodí prakticky k jakémukoliv druhu omáčky od těch smetanových až po ty zeleninové či houbové. Dnes vám představíme recept na ty druhé jmenované. Zásadní surovinou jsou zde žampiony, jarní cibulka a čerstvá červená paprika, které dodají výslednému pokrmu šmrnc a také spoustu vitaminů. Dejte si k večeři něco dobrého a zdravého zároveň!
Masové koule
Omáčka
Mleté maso vložte do hluboké mísy a vyklepněte k němu vajíčko. Přidejte dvě lžičky plnotučné hořčice, dvě lžíce strouhanky a trochu mléka.
Očistěte jednu cibuli a dva stroužky česneku. Česnek prolisujte do mísy s mletým masem. Cibuli překrojte na poloviny a nasekejte je na jemné kostičky. Ty pak rovněž vsypte do mísy s masem.
Přidejte sůl a pepř podle chuti a všechny přísady důkladně propracujte, abyste získali jednolitou směs. Pokud se vám zdá směs příliš hustá, dořeďte ji mlékem, pokud je naopak řídká a nesoudržná, přidejte ještě lžíci strouhanky.
Oloupejte druhou cibuli a nasekejte ji najemno. Omyjte, osušte a nakrájejte také jarní cibulku, žampiony a červenou i zelenou papriku.
Na kamnech rozehřejte pánev s trochou oleje. Z masového těsta tvořte menší kuličky a dejte je osmažit na pánev ze všech stran dozlatova. Nemusíte je smažit dlouho, stačí je jen zatáhnout na povrchu, aby zůstaly uvnitř šťavnaté. Kuličky z výpeku vytáhněte a odložte stranou.
Do šťávy v pánvi po smažení masa přidejte kousek másla. Přidejte na pánev cibuli a krátce orestujte. Přisypejte mletou červenou papriku, pokrájenou čerstvou papriku a žampiony a pár minut všechnu zeleninu ve výpeku restujte.
Pak přisypejte lžíci mouky, krátce ji opečte a vše zalijte vývarem. Přiveďte k varu a vraťte zpět do omáčky odložené kuličky a společně vařte 15 až 20 minut. Po dovaření dochuťte solí a pepřem a přidejte nasekanou zelenou část jarní cibulky.
Podávejte s rýží, těstovinami či s vařeným bramborem.