Fazolová polévka

24. September 2015 | Recept pro vás uvařil(a)

Jemná fazolová polévka je vynikající s čerstvě upečeným kmínovým chlebem. Vynikající řešení, pokud si chcete dát alespoň na dva dny pauzu od vaření.

Ingredience
  • fazole 450 g
  • 5 brambor
  • 400 ml šlehačky (33 %)
  • 1 velká cibule
  • 3 bobkové listy
  • 3 kuličky nového koření
  • 2 lžíce hladké mouky
  • kmín
  • sůl
Počet porcí

10 porcí

Doba přípravy

1 hodina

Přibližná cena

100 Kč

Zařazení receptu

Polévky

Líbí se vám recept?

Postup přípravy

  1. Připravíme si velký hrnec, do kterého vysypeme všechny fazole. Fazole potopíme do vody a necháme přes noc namočené.
  2. Ráno propláchneme fazole pod vodou.
  3. Do hrnce dáme čistou vodu. Naplníme jej tak na 80 % jeho objemu.
  4. Dáme vařit vodu.
  5. Přidáme celou cibuli, kmín, 3 bobkové listy, 3 kuličky nového koření.
  6. Vodu řádně osolíme.
  7. Nakrájíme si brambory na větší kousky a přidáme je do vody.
  8. Jakmile budou fazole měkké, cca 30–45 minut, tak z vody vyndáme všechny bobkové listy, nové koření i cibuli.
  9. Přidáme lžíci sádla a po jeho rozpuštění ve vodě zalijeme obsah hrnce šlehačkou.
  10. V hrnečku si připravíme 2 lžíce hladké mouky, které smícháme s teplou vodou.
  11. Obsah hrnku vlijte do hrnce, čímž polévku zahustíme, a pořádně promíchejte.
  12. Polévku dochutíme solí v případě potřeby.
  13. Necháme vařit ještě přibližně 10 minut.