Rychlé sýrové šneky z kynutého těsta - postup přípravy
Perfektní pohoštění na party, pro kolegy z práce, anebo jen tak pro radost či k televizi. Drobné pečivo z kynutého těsta připravíte bez dlouhého čekání na vykynutí, vše se děje při pečení v troubě, a tak jde práce rychle od ruky. Hotovo je dřív, než se nadějete a výsledek je perfektní. Doporučujeme vám zadělat rovnou z dvojité dávky.
Těsto
Náplň
Poleva
Zapněte troubu, aby se rozehřála na 200 °C.
Do mísy nalijte vlažné mléko. Rozdrobte do něho droždí a promíchejte. Nemusíte čekat na aktivaci kvasinek, rovnou proto přidejte i zbylé přísady, tedy 30 mililitrů oleje a 800 gramů hladké mouky. Vše důkladně promíchejte a hněťte elektrickým hnětačem asi 5 minut, dokud nezískáte hutné a nelepivé těsto.
Zakryjte ho utěrkou a nechte stát při pokojové teplotě, dokud nevytvoříte směs k naplnění šneků.
Změklé máslo nebo margarín vyšlehejte do vláčné pěny. Přidejte k ní tři vaječné žloutky a 1 lžičku soli a šlehačem vyšlehejte do homogenní konzistence.
Těsto vyklopte na pracovní plochu, propracujte ho rukama a vytvořte z něj válec. Ten rozdělte na čtyři stejné části. Z každé vytvarujte kouli a tu rozválejte na tenký obdélníkový plát, který po celé ploše potřete náplní a rovnoměrně posypejte strouhaným sýrem. Pak těsto sviňte do pevné rolády a rozkrájejte ji nožem na trojúhelníkové porce.
Šneky vyrovnejte na plech vyložený pečicím papírem. Do misky vyklepněte vajíčko, přidejte jednu čajovou lžičku zakysané smetany a vidličkou prošlehejte. Touto směsí potřete povrch každého šneku na plechu a zasypejte je strouhaným sýrem nebo jiným posypem, který máte rádi.
Plech vložte do vyhřáté trouby a pečte šneky asi 25 minut, dokud krásně nezezlátnou.
Dobrou chuť.