Žampionový aspik se smetanou a česnekem - postup přípravy
Minimum přísad, maximum chuti. Takový je dokonalý houbový rosol se smetanou, koprem a česnekem, který jsme převzali z repertoáru profesionálního šéfkuchaře. Slibujeme vám, že tento předkrm nebo chuťovka nadchne i ty nejvytříbenější mlsné jazýčky.
Ingredience
Želatinu rozmíchejte ve studené vodě, aby se rozpustila a nechte ji nabobtnat.
Žampiony dobře umyjte pod proudem studené vody a osušte je papírovými utěrkami. Každý žampion překrojte na polovinu, případně na čtvrtiny, pokud jsou větší. Pokud jsou naopak houby malé, můžete je nechat v celku.
Na kamnech rozehřejte pánev asi s jednou a půl polévkovou lžící rostlinného oleje. Když je horká, přihoďte na ni žampiony. Houby nejprve pustí spoustu vody, kterou je třeba nejprve odpařit, a proto je často míchejte. Když se z pánve přestane kouřit, ztlumte plamen na minimum a restujte houby dozlatova, což bude trvat kolem 15 až 20 minut.
Když houby zezlátnou, přilijte zakysanou a sladkou smetanu, dochuťte solí a mletým černým pepřem, promíchejte a přiveďte k varu.
Čerstvý kopr omyjte pod tekoucí vodou, osušte ho papírovými utěrkami a nasekejte najemno. Česnek oloupejte a prolisujte lisem, anebo nakrájejte na jemné kousky. Obojí přidejte do vroucí omáčky a přimíchejte také nabobtnalou želatinu. Míchejte a vařte směs tak dlouho, dokud neucítíte, že se veškerá želatina rozpustila.
Připravte si silikonovou formu na biskupský chlebíček (o rozměrech 21 x 10 cm) a nalijte do ní horkou směs z pánve.
Nechte mírně vychladnout, zakryjte potravinovou fólií a vložte do lednice na 4 až 5 hodin nebo lépe přes noc.
Druhý den vyklopte aspik z formy, nakrájejte na plátky a podávejte jako předkrm na svátečním stole nebo jako lahodnou chuťovku.
Dobrou chuť.